Regionaal nieuws

 

BEERSEL

Alsemberg viert dit jaar bijzondere verjaardag

Beersel- 775 jaar werd de eerste stenen kerk op de plaats van de huidige gewijd. 2018 wordt dan ook een echt jubeljaar voor deze Beerselse deelgemeente. Uiteraard wordt er niets aan het toeval overgelaten. De Kerkfabriek van Alsemberg met voorzitter Jean-Pierre Swaelens en de parochieploeg werden aangezocht en ook kon men rekenen op de inbreng van velen met Hugo Casaer als coördinator van dienst. De spits van het jaarprogramma wordt afgebeten door “Kom en Zie” op zaterdag 21 april om 15 en 16u. Iedereen is dan welkom in de Hertogelijke Gotische O.L.Vrouwkerk voor een speciale namiddag: Jos Vander Meylen brengt de geschiedenis van het ontstaan van de kerk, er volgt een rondleiding en er wordt uitleg gegeven over de volgende fase van de restauratie. In aanloop naar de slotviering zondag 2 december vinden er nog heel wat activiteiten plaats: 26/4 om 14u Seniorencampus Qaly@Beersel lezing “775 jaar parochie O.L.Vrouw Alsemberg: een bijzonder verhaal van een uitzonderlijke kerk(Jan De Cock). Van 29/4 tot 15/6 doorlopend tijdens de openingsuren van de kerk tentoonstelling “Alsembergse Mariadevotie door de eeuwen heen 1243-2018”. Dinsdag 1 mei 15u in de kerk bloemenhulde en zangnamiddag. 18 oktober 20u in de bib lezing “Jan Bols(1842-1921): een veelzijdig priester te Alsemberg. Zondag 21/10 om 15u in de O.L.Vrouwkerk Alsemberg Interreligieus concert met optreden van meerdere zangkoren. De slotviering van het jubeljaar vindt plaats op zondag 2 december. In de O.L.Vrouwkerk met opvoering van een middeleeuws drama over de legende van het ontstaan van de kerk olv Theo Hendricks i.s.m. de Orfeus academie, De Alsembloem, Kinderkoor Mierennest-Jan Niklaasstichting, danscentrum Pirouette, Brassband Alsemberg, de kerkkoren en de Schola Sainnensis. Nadien plechtige H.Mis ter ere van O.L.Vrouw Ster der zee. Hugo Casaer kreeg al de bevestiding dat de slotviering op 2 december om 11u zal worden voorgegaan door Kardinaal De Kesel.

 

 

 

Opendeur en tweedehandsbeurs

Beersel- Op zaterdag 26 en zondag 27 mei organiseert Buurthuis Babbellot, in samenwerking met Gezinsbond Lot, opendeurdagen en tweedehandsbeurs.  Kinderen mogen hun nog bruikbaar speelgoed en kinderboeken verkopen en hoeven daarvoor geen standgeld te betalen. Vooraf inschrijven is wel verplicht (Els: 0471/86.58.06)! De kinderoppasdienst van de Gezinsbond zorgt voor een creatief knutselatelier en de vrijwilligers van Babbellot verkopen voor een prikje (kinder)kleding en verzorgen doolopend een praatcafé met o.a. zelfgebakken taarten. Alles gaat door in Buurthuis Babbellot, Dworpsestraat 90 te 1651 Lot, op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer info via www.gezinsbondlot.be of info@gezinsbondlot.be. Iedereen van harte welkom!!!

 

 

 

Start nu met mountainbike in Beersel

Beersel- “Start nu met mountainbike” is één van de vele succesvolle initiatieven van de Sportdienst Beersel. Voor deze organisatie kon  en kan gerekend worden op de samenwerking met de Dworpse Bikers en W.T.C. Pedaal Lot. Waar het op neer komt? “Start nu met mountainbike” is een sportief avontuur in de natuur. De deelnemers beleven en ontdekken mountainbiken op een recreatieve manier en kunnen rekenen op de begeleiding door ervaren mountainbikers. Ze kunnen zich sportief uitleven op Beerselse onverharde paadjes, leren basistechnieken zoals fietsbehendigheid, remmen en schakelen, bochten en hindernissen nemen, klimmen en afdalen, … Tijdens een toertocht kunnen de deelnemers dan de geleerde technieken toepassen. Iedereen is welkom vanaf 6 jaar. In functie van het aantal deelnemers en het niveau worden de deelnemers in groepen opgesplitst. De sessies vinden plaats 3 juni aan Sportcomplex Vogelenzang te Lot, 10 juni Sportstadion O. Van Roy Huizingen en 17 juni Sportschuur H. Meerts. Het vertrek vindt steeds plaats om 9u30 en de aankomst 12u. Telkens maakt men kennis met basistechnieken om dan af te sluiten met een toertocht. Men betaalt 1 euro per initiatie, inclusief verzekering, aandenken en een drankje inclusief. De deelnemers hebben de keuze deel te nemen aan 1 initiatie of aan alle 3 de initiaties. De inschrijving is definitief na betaling via overschrijving op rekeningnummer BE94 0000 8254 2814 van het gemeentebestuur Beersel. Alle deelnemers zorgen zelf voor een fiets en valhelm. Fluovestjes beschikbaar. Kleedkamers en douches aanwezig. Info en inschrijven(tot 25 mei): Sportdienst 02/359.26.60 en E-loket: www.beersel.be/mountainbike .

 

 

 

 

Huizingen gaat nog meer feestvieren

Beersel- Onze beste Vlaamse crooner komt naar de Gemeentelijke feestzaal te Beersel en dit op uitnodiging van Curieus Beersel. “Een avond met Gunther Neefs” vindt plaats op zaterdag 5 mei vanaf 20u30, de deuren gaan open om 19u30 stipt. Gunther Neefs wordt begeleid door de “Lou Roman Showband”, een 7-tam muzikanten, waaronder koperblazers en zangeres Nadia. Kaarten in voorverkoop kosten slechts 10 euro en zijn vanaf nu te bestellen via 0479/54.07.37, per mail: michel.ruykens@yahoo.be , bij de bestuursleden en verkooppunten, aan de kassa betaal je 15 euro.

 

Luierkast Beersel breidt uit

Beersel- Tot nu toe kon men de restjes luiers kwijt in de scholen, kinderdagverblijf Stekelbees, consultatiebureau van Kind&Gezin, de locaties van De Malleboot, de bib, het Sociaal Huis en buurthuis Babbellot. Daar komt nu dus het Kriebelhuis bij. “Het Kriebelhuis” opende begin mei 2017 zijn deuren op de Torleylaan in Huizingen. De groepsopvang, georganiseerd door de dienst voor onthaalouders van het OCMW Beersel, verhuisde van de Vaartklas te Lot naar deze mooie locatie. En nu komt hier dus ook een inzamelpunt bij. “We willen graag mee onze schouders zetten onder dit project”, aldus Mandy en Melissa van het Kriebelhuis. “Ouders van onze opvang kunnen vanaf nu hun restjes luiers hier in de inzamelbox doneren wanneer hun kindje proper is geworden of een bepaalde maat ontgroeid is. Hij krijgt een mooi plekje in de inkomhal.” De ingezamelde luiers worden aan Kind&Gezin bezorgd, die ze verdelen bij gezinnen die het financieel moeilijk hebben. “In Beersel doen intussen zo’n 15tal gezinnen beroep op de luierkast”, vertelt OCMW-voorzitter Sonia Van Wanseele. “We hebben veel luiers nodig om deze gezinnen te kunnen helpen, vooral de iets grotere maten (4, 5 en 6) zijn nodig.”  De luierkast is een initiatief van Huis van het Kind Beersel in samenwerking met de gemeente, het OCMW en Kind&Gezin. Voor meer info kan je terecht bij de coördinator van Huis van het Kind Beersel via ibrems@landelijkekinderopvang.be of 0478/63 42 95.

 

 

 

De Ceder heeft oud- atletiekkampioene onder haar bewoners

Beersel- Had er geen feestje plaats gevonden ter gelegenheid van de Week van de Vrijwilliger in WZC De Ceder en had bewoonster Brunilde Van Cant er geen gedicht voorgedragen ter ere van de vrijwilligers, had men het misschien nooit geweten……… Brunilde is ooit Belgisch kampioen kogelstoten en discuswerpen geweest! Brunilde Van Cant(84) is wel afkomstig van Antwerpen, maar toen zij haar echtgenoot ontmoette, die les gaf aan het atheneum in Ukkel, kwamen zij in 1965 naar Alsemberg in de Dageraadlaan wonen. Brunilde studeerde aanvankelijk af als lerares Huishoudkunde, maar omdat zij niet vlug werk vond nam zij er maar lerares L.O. bij. En hier liep het vlotter om aan de slag te kunnen gaan. Als jongere ging zij met haar tweeling zus en broer naar JACA in Antwerpen waar alles in het teken stond van kindervreugde, waar zij zich als kind konden uitleven in zowel sport, spel en nog zoveel meer. En dan kwam ook de interesse voor de atletiek en zij sloten zich aan bij Royal Beerschot Athletiek Club. In 1950 zag dan ook Athletiek Club Beerschot voor dames het levenslicht. Brunilde schitterde in het kogelstoten en discuswerpen, nam deel aan ettelijke nationale en internationale meetings. Ook haalde zij de nationale titels en – records  binnen vanaf de jeugd tot bij de senioren . In 1949 behaalde zij zelfs het minimum voor de Europese Kampioenschappen in Brussel, maar mocht er niet aan deelnemen wegens……. te jong! Zij was actief in de atletiek van 1949 tot 1960…. “Op sponsoring moesten wij niet rekenen, plunje en spikes betaalden we zelf. Sport voor meisjes, daar werd over “gesproken”. Meerdere van mijn leraressen hadden het er moeilijk mee dat ik aan sport deed. Daarom ook ben ik fier dat ik de vrouwen atletiek in ons land mee op de kaart heb gezet! “ Brunilde verzamelde al de krantenknipsels waar in zij met haar prestaties in de schijnwerper stond. Met haar medailles  vulde zij een heel sigarenkistje. En vandaag? ….. “Ik tracht aan alles mee te doen in De Ceder zoals het koor, petanque en noem maar op. Op T.V. volg ik vooral de prestaties van de Borlées, discuswerper Philip Milanov en uiteraard Nafi Thiam. “

 

 

 

Buitenspeeldag vindt dit jaar plaats in deelgemeente Beersel

Beersel- Na de succesvolle editie van vorig jaar in de Pastorietuin te Dworp, gaat de Buitenspeeldag van de gemeente dit jaar door in en rond de Gemeentelijke Feestzaal in Beersel, waar niet zo lang geleden een nieuwe speeltuin werd ingehuldigd. Beersel doet dus ook dit jaar mee. De jeugddienst organiseert een namiddag vol leuke activiteiten en randanimatie. Ook enkel jeugdbewegingen zorgen voor originele entertaining met heel wat leuke spelletjes. Kinderen zullen zich geen moment vervelen. De Buitenspeeldag is een initiatief van Vlaamse Televisiezenders, VVJ(Vereniging Vlaamse Jeugddiensten) en de Vlaamse Overheid. Drie grote Vlaamse Kinderzenders promoten de Buitenspeeldag mee en zetten deze woensdagnamiddag “hun scherm op zwart”. Deze Buitenspeeldag vindt plaats op woensdag 18 april van 13u tot 17u in en rond de Gemeentelijke Feestzaal van Beersel. Meer info: 02/359.16.14/15 of www.beersel.be/buitenspeeldag

 

 

Bende van Beersel” blijft het doen

Ook dit jaar verzamelden 225 leden van de “Bende van Beersel zich aan het kasteel van Beersel. ” Leden van de Bende van Beersel zijn allemaal leerlingen van de Beerselse basisscholen, over de verschillende onderwijsnetten heen. Voor het 3de schooljaar op rij ging de Bende van Beersel zijn strijd aan voor het klimaat. Ook dit schooljaar was het niet anders en ging ze op onderzoek en bracht ze het energieverbruik van elke school in Beersel op kaart. De “Bende van Beersel” stelde ook één groot doel voorop: met de acht Beerselse bendescholen samen voldoende energie besparen om samen 5% extra minder CO² uit te stoten( of 15% ten opzichte van de start van het project). Telkens blijft het dan ook een uitdaging en wordt het uitkijken naar het eindresultaat. En ook dit jaar was het niet anders. De bendeleden speelden ook dit jaar een groot spel en zo kwamen zij te weten dat het ook het  3de bendejaar kon afgesloten worden met een positieve toets en het behalen van de doelstelling.

 

 

 

25ste meeting VW Keverclub B.Bunny's

Vanwege de 25ste meeting organiseren ze dit jaar niet enkel een klassieke jaarlijkse meeting van VW's met luchtgekoelde motor op zondag maar ook een old-timer rondrit van +/-100km doorheen de Zennevalei en het Pajottenland, alsook 4 optredens. Het programma: 
zaterdag 9 juni Oldtimer rondrit van +- 100km voor auto's en moto's alle merken met roadbook - vertrek tussen 10.30 en 12u aan het kasteel. zaterdag 9 juni vanaf 15u optredens in tent aan het kasteel

  • 15u Nina Butera,
  • 17u De KetnetBand,
  • 19u Les Copines = Isabele A, Ianthe Tavernier (buurtpolitie) & Anne Van Opstal
  • 21u Steam-Factory (coverband) 

Nina Butera is een jonge dame uit Sint-Pieters-Leeuw die onder de vleuges van Christophe en Paul Severs haar eerste hit te pakken heeft namelijk "Die eerste zoen". Nina mag het publiek opwarmen voor de KetnetBand die om 17u alle jonge harten sneller zal laten slaan. Eens de KetnetBand uitgezongen is wordt het podium ingenomen door Isabela A, Ianthe Tavernier en Anne Van Opstal die samen 'Les Copines' vormen.  de laatste groep is er de live coverband Steam-Factory. Steam-Factory zal ons trakteren op covers van o.a Tina Turner, ABBA, AC/DC, Blues Brothers en zoveel meer. Zij spelen funk, disco & rock m.a.w. het gaat er stomen. zondag 10 juni: jaarlijkse meeting (25ste editie) voor VW Oldtimers - kasteel van Beersel. Bijeenkomst van volkswagen old-timers. Zij zijn de hele dag door gratis te bezichtigen aan het kasteel. In de namiddag omstreeks 14u vertrekken verschillende van deze old-timers er op uit voor een rondrit doorheen de Zennevallei. links naar de Facebook evenementen: Rondrit: https://www.facebook.com/events/317644378730926/
Optredens: https://www.facebook.com/events/426320467828213/
Luchtgekoeld VW treffen: https://www.facebook.com/events/382245182246680/

 

Erfgoed dag in Beersel staat in het teken van jumelage

Beersel- In Beersel staat de erfgoeddag, dit jaar op zondag 22 april, in het teken van de jumelage, die toch, vooral in de deelgemeente Lot, een hele periode voor allerhande activiteiten, verbroederingen en verzusteringen zorgde. Denk maar aan Blokker, Wormeldange en Mirebeau. Ter gelegenheid van de Erfgoeddag kan men Beerselse jumelageherinneringen opsnuiven in zaal Bolkbos te Lot. Meer dan 30 jaar lang gingen Beerselse jongelui en families jaarlijks een week(end)logeren bij gastgezinnen via wederzijdse jumelagebezoeken. Ze kregen een goedgevuld programma voorgeschoteld met toeristische bezoeken, sport en feestjes. Op deze manier ontstonden innige vriendschapsbanden over de grenzen heen en er zijn zelfs een paar huwelijken uit voortgesproken. Zondag 22 april om 15u30 vindt er in zaal Blokbos een panelgesprek plaats waarbij spilfiguren van toen, zoals Jean Debrael, Ida Depauw en Jean-Pierre Laporte terugblikken op de rijke Beerselse jumelagegeschiedenis. Ook loopt dan de tentoonstelling van 10u tot 18u “Jumelage in Beersel”. Deze tentoonstelling nadien ook bezocht worden in de kiosk van WZC De Ceder van 1 juni tot 25 juni.

Jaarlijkse cross van AMC De Toekomst Dworp terug op de goede weg

Gooik/Beersel - Vorig jaar werd de jaarlijkse cross van AMC De Toekomst Dworp voor het eerst gereden op een terrein langs de Wijngaardbosstraat in het gehucht Strijland in Gooik. Gezien het succes van deze eersteling op het nieuwe terrein wordt dit dan ook wellicht de definitie stek van deze cross met toch een jarenlange traditie. De voorbije jaren kunnen zeker niet de rustigste genoemd worden voor AMC De Toekomst. De Kesterheide werd verboden terrein voor de populaire organisatie – al jaren een moment in de motorcross wereld- en men moest dan ook uit kijken naar een nieuwe locatie. Na de Kesterheide werd dit Den Dael, ook in Kester. Nadeel hier was wel dat de organisatoren moesten onderhandelen met meerdere eigenaars. Samen met de gemeente Gooik werd uitgekeken naar een nieuwe stek en dit werd dan een terrein langs de Wijngaardbosstraat op het gehucht Strijland in Gooik. Groot voordeel hier is ook dat ter plaatse de parking kan worden voorzien. Gezien het succesvolle verloop van vorig jaar werd nu dus –hopelijk definitief- geopteerd voor het terrein langs de Wijngaardbosstraat. De werken aan de omloop zijn al volop aan de gang.  De wedstrijden, met o.m. het Kampioenschap van Vlaanderen en het Belgisch Kampioenschap zijspannen vindt dit jaar plaats op zondag 27 mei. Groot nieuws was alvast de samenwerking tussen VMCF, AMC Dworp en VMBB. Het samenwerkingsakkoord van de club met de Vlaamse MotorCross Federatie zorgt er o.m. voor dat tijdens het “Kampioenschap van Vlaanderen” VMCF piloten zullen kunnen deelnemen zonder extra dag vergunning. Wat de meest bekende deelnemers betreft, onderhandelingen zijn nog volop aan de gang. Toch kunnen al “namen” worden bekend gemaakt: denk maar aan Jeremy Van Horebeek, Glenn Coldenhoff en Shaun Simpson in de MX1 en bij de zijspannen Julien Veldeman, Arne Dierckens- Luc Rostinyt en Marwin Vanluchene en Ben van den Bogaert. Uiteraard blijft het hier niet bij! Het actieve bestuur van AMC Dworp stelt uiteraard alles in het werk opdat de wedstrijd zijn luister zou kunnen blijven behouden en zelfs verbeteren. Voorzitter is Ivan Vogeleer, ondervoorzitter Julien Devillé en verder nog Luc Van Belle, Rudi Schmidt, Wim Smolders, Eddy Callaerts, Stefano Bruylandt, Willy Derauw, Gert Kaesemans en John Van den Eede.

 

 

 

GOOIK

Nieuw centraal politiehuis  toch op komst

Gooik- De politiezone Pajottenland spreekt al zestien jaar van een nieuw centraal politiehuis. De mogelijkheden werden bestudeerd. Acht jaar geleden viel de keuze op een weiland langs de Edingensesteenweg in Kester dat aan de achterzijde grenst aan het huidige commissariaat in de Bruneaustraat. De plannen liggen ondertussen al ruim twee jaar klaar en de bedoeling was dat de politie begin 2018 zijn intrek zou nemen. Maar zover kwam het nog niet. Nu ziet het er toch naar uit dat er schot in de zaak komt en dat de bouw van het reeds lang aangekondigde nieuw centraal politiehuis voor de politiezone Pajottenland dit jaar van start kan. Tegen de maand mei kan  de bouwvergunning aangevraagd worden en dan volgt nog een openbaar onderzoek. Ondertussen kunnen de verplichte archeologische opgravingen wel al starten. De hoop leeft om in het najaar de eerste steen leggen, zowat anderhalf jaar verder moet het politiehuis dan gebruiksklaar zijn.

HALLE

NMBS investeert ruim 7 miljoen euro in station Halle en parkeertoren

Halle- De NMBS gaat de volgende jaren ruim 7 miljoen euro investeren in het station van Halle en in een nieuw parkeergebouw. Dat heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot in een brief aan het college van burgemeester en schepenen laten weten. Het college reageert alvast tevreden op de beloofde investeringen. De stad dringt immers al jaren aan op zo’n parkeertoren om de parkeerdruk in de omgeving te verminderen. In totaal investeert de federale overheid zo’n 5,3 miljard euro in nieuwe treinen, een beter onthaal, een vlottere toegankelijkheid, extra parkings en fietsenstallingen. Daarnaast wordt 1 miljard euro vrijgemaakt voor de realisatie van onder meer het GEN (Gewestelijk Expresnet) en andere projecten die van groot strategisch belang zijn. Een van die projecten is het station van Halle. Daarin zal zo’n € 7.095.011 geïnvesteerd worden. De NMBS gaat onder meer werk maken van perronoverkappingen en een nieuw parkeergebouw. Dat zal zo’n 330 parkeerplaatsen tellen. De stad Halle is jaren vragende partij voor zo’n nieuw parkeergebouw omdat de parkeerdruk rond het station fors gestegen is. Het station in Halle verwelkomt dagelijks immers ruim 6.000 reizigers en is daarmee het drukst bezochte station in Halle-Vilvoorde. Dat steeds meer mensen in Halle het openbaar vervoer gebruiken is uiteraard een goeie zaak. Maar voor de pendelaars is het niet altijd eenvoudig om een plaatsje dichtbij te vinden. Het college van burgemeester en schepenen is dan ook tevreden dat de gevraagde middelen voor de parkeertoren eindelijk ook worden vrijgemaakt. Over de timing van de geplande werken in Halle is er voorlopig nog geen duidelijkheid.

 

 

 

 

Mariaprocessie op 20 mei

Halle- In 2017 was het miraculeus Mariabeeld exact 750 jaar in Halle. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle heeft in dit kader een jubeljaar afgekondigd. De Mariaprocessie gaat uit te Halle op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uur stipt. Meer informatie kan u bekomen op de website www.mariaprocessie.be of via email info@mariaprocessie.be . Dit jubeljaar werd echter veel ruimer opgevat dan het kerkelijke/religieuze alleen. Het was een opportuniteit voor de Broederschap om zich als onderdeel van de parochie te presenteren als een levendige vereniging tussen alle andere verenigingen in de stad. Er werden een paar brainstormingavonden georganiseerd met alle geïnteresseerde verenigingen van Halle (koren, toneelverenigingen, fotoclubs, KWB, Samana, kunstverenigingen, de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle, de rustoorden, jeugdverenigingen, …), en dit allemaal in een zeer goede samenwerking met het stadsbestuur. De Mariaprocessie bestaat uit drie grote delen: een historisch deel waarin het belang van Maria in de geschiedenis van onze stad op een kleurrijke manier wordt uitgebeeld. We beginnen met de Keltische cultusboom waarboven het eerste kerkje werd gebouwd en gaan verder tot 1948 wanneer onze mooie kerk een basiliek werd. De historische waarheid wordt hierin soms wat herschreven … . Zijn de legenden soms niet zoveel mooier? Het tweede deel is het Mariaal deel. Dit deel werd volledig herwerkt. De actuele, maatschappelijke vraagstukken (vluchtelingen, racisme, ecologie, vrede, …) worden op een moderne manier gepresenteerd vanuit een Mariale bril. We hopen op deze manier de jongere generaties warm te maken. Het laatste deel staat volledig in het teken van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Het wordt plechtig de stad rond gedragen. We sluiten dit deel af met het H. Sacrament, welk voor het eerst zal worden meegedragen. Bemiddeld Maria niet voor ons bij Jezus zelf? De Mariaprocessie gaat uit te Halle op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uur stipt. Meer informatie kan u bekomen op de website www.mariaprocessie.be of via email info@mariaprocessie.be . Er worden wel nog figuranten gezocht van alle leeftijden. Verder is men nog op zoek naar muzikanten slagwerk om mee op te stappen en ook de Halse verenigingen met hun vlag zijn welkom.

 

 

Week van de opvoeding

Halle- Van 16 tot 23 mei viert Vlaanderen de Week van de Opvoeding rond het thema ‘Opvoeden is Samenspel’. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert ook de stad Halle een leuk, gevarieerd aanbod met gratis activiteiten voor kinderen, ouders en grootouders. Wat staat er op het programma: Samenspeeldag - woensdag 16 mei 2018 van 13 tot 17u. Een speelse namiddag boordevol leuke activiteiten zoals springkastelen, evenwichtsparcours, … en kinderanimatie zoals kindergrime, ballonplooien, … , voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar.  De activiteit is toegankelijk voor personen met een beperking. Locatie: Speelplein Joepie, Brouwerijstraat 32 in Halle. Workshop smoothies en limonades - zaterdag 19 mei 2018 van 14 tot 16u. Zin in een gezonde smoothie of een lekkere limonade? Kom dan samen shaken en mixen! Locatie: Buurthuis Windmoleken, Kopheiweg 145 in Halle. Workshop mama & baby yoga - dinsdag 22 mei 2018 van 10 tot 11u. Tijdens de zwangerschap en bevalling gebeurt er heel wat met jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Tijdens de mama & baby yogalessen kan je even tijd nemen voor elkaar om zo weer rustig in balans te komen. Voor mama’s met een baby van ongeveer 6 weken oud (bij keizersnede 9 weken) tot de baby gaat kruipen. Locatie: Sociale Campus- Ontmoetingspunt, Kanaalbrugsstraat 5D te in Halle. Workshop ‘Knuffelturnen’ - woensdag 23 mei 2018 van 14u30 tot 15u30.  Een methode ontwikkeld door Veronica Sherborne waarbij we via bewegingsoefeningen met elkaar en de groep in contact gaan. Via allerlei oefeningen (rollen, kruipen, wiegen,…) werken we aan ons zelfvertrouwen, ruimtebeleving, in relatie gaan, motoriek,… De nadruk ligt op “samen bewegen”. We eindigen met een rustige massage en een ontspanningsmoment. Locatie: cc ’t Vondel – lokaal 5, Joseph Possozplein 40, 1500 Halle. Infoavond ‘Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren (tussen koesteren en kaderen)’ - donderdag 24 mei 2018 om 19u30. Locatie: stadhuis Halle - Raadzaal, Oudstrijdersplein 18, 1500 Halle. Info en inschrijving: GEKO - kindbeleid | kindbeleid@halle.be | T 02 365 97 13

Halle restaureert historisch stadhuis

Halle- Vanaf 2 mei startten de langverwachte restauratiewerken aan het historisch stadhuis van Halle. Onder meer het volledige dak, de dakkapellen, de gevels, de houtconstructies en de binneninrichting worden in ere hersteld. Omwille van de werken, die 2 jaar zullen duren, wordt het toerismekantoor vanaf 9 mei tijdelijk ondergebracht in speciaal ingerichte containers op het J. Possozplein achter het historisch stadhuis. Zo’n 10 jaar geleden maakte Halle de eerste plannen voor een grondige renovatie van het historisch stadhuis dat de Grote Markt siert. De nodige subsidies ontbraken echter. Nu die er wel zijn kan het 17de eeuwse gebouw hersteld worden in al zijn glorie. De restauratie is noodzakelijk omdat de slechte staat van het dak voor waterinsijpeling zorgt. De volledige restauratie kost € 3.500.000. Van de Vlaamse overheid kreeg Halle alvast een restauratiepremie van ruim € 2.076.000.  Eerst wordt de volledige buitenkant van het historisch stadhuis onder handen genomen. Het dak krijgt de grootste prioriteit. Ook de toren, de vele dakkapellen, de schoorstenen, de puntgevels en de sierelementen in natuursteen worden ter plaatse gerestaureerd en opnieuw gestabiliseerd. Daarnaast restaureren specialisten het schrijnwerk en wordt het gebouw voorzien van een vernieuwde, hoogrendements beglazing. Ook de gevel wordt helemaal opgesmukt. Beschadigde bakstenen worden vervangen en het voegwerk vernieuwd. Vermoed wordt dat de buitenrestauratie begin 2019 voltooid zal zijn. Aansluitend volgt de binnenrestauratie van het historisch stadhuis. De bedoeling is om het beschermde gebouw uit de 17de eeuw aan te passen aan de noden van vandaag. Onder meer de elektriciteit, het sanitair en de verwarming worden volledig vernieuwd. De benedenverdieping zal na de restauratie volledig ingepalmd worden door het toerismekantoor. De huidige ingang wordt een kleine galerij  waar je kan doorwandelen van de Grote Markt naar het J. Possozplein. Ook de kasseien van de Grote Markt zullen doorlopen in deze inkomzone. Bij de restauratie van de raadzaal (trouwzaal) worden onder meer de originele draagbalken opnieuw zichtbaar gemaakt en gerestaureerd. Ook de andere lokalen op het ‘schoon verdiep’ worden gerestaureerd en zullen opengesteld worden voor feestelijkheden en huwelijksrecepties. De bovenverdiepingen tot slot zullen multifunctioneel ingericht worden. Verwacht wordt dat eind 2019 de volledige restauratie een feit zal zijn. Bij de restauratie van het stadhuis wordt ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebouw. Momenteel is het monument met zijn vele trappen niet meer aangepast aan de huidige toegankelijkheidsnoden. Het historisch stadhuis krijgt dan ook een ingang met hellende vlakken voor minder mobiele bezoekers. Bovendien wordt momenteel onderzocht hoe de trouwzaal bereikbaar kan gemaakt worden voor minder mobiele mensen. Een lift zal daarbij noodzakelijk zijn. Deze lift zal samen met het sanitair in een uitbouw achteraan het stadhuis worden geplaatst. Het oorspronkelijke idee van de aanbouw wordt wel volledig herwerkt. De eerste schetsen liggen momenteel op de tekentafel en worden verder geëvalueerd door het stadsbestuur in samenwerking met Onroerend Erfgoed. Tijdens de buitenrestauratie verdwijnt het historisch stadhuis volledig achter de stellingen. Een werfzeil aan de voorkant moet ervoor zorgen dat bezoekers tijdens de werken kunnen zien welk historisch waardevol monument zich verbergt achter de stellingen. Het toerismekantoor kreeg vanaf 9 mei tijdelijk onderdak in speciaal ingerichte containers op het Joseph Possozplein.

 

Stad Halle bouwt verder aan een aantrekkelijke handelskern

Halle- In het kader van het actieplan “verder bouwen aan een aantrekkelijke handelskern” is de aanpak van leegstand in het winkelkerngebied voor de stad Halle een prioriteit. De stad wil het bestaande aanbod aan handelszaken centraliseren om zo de winkelstraten opnieuw aantrekkelijker te maken. Op basis van deze visie werd het bestaande winkelkerngebied, gebied waarbinnen handelsactiviteiten worden geconcentreerd, door het bestuur opnieuw vastgesteld. De stad zal ook structurele maatregelen treffen door privébewoning op gelijkvloerse verdiepingen op bepaalde plaatsen te ontmoedigden of te verbieden. Daartoe werd een richtlijnenkader ontwikkeld. Dit kader bakent wonen in winkelkerngebied af waar privébewoning niet toegelaten is. Het richtlijnenkader zal vanaf nu toegepast worden op stedenbouwkundige aanvragen voor bestemmingswijzigingen van bestaande winkels of voor nieuwe projecten. Info: ruimtelijke ordening | ruimtelijke.ordening@halle.be | T 02 365 98 05.

 

 

 

HERNE

41ste Jaarmarkt van Herne komt er aan

Herne- De jaarmarkt van Herne is al jaren de eerste van de regio Zennevallei/Pajottenland. Traditioneel vindt deze plaats op pinkstermaandag(tweede sinksendag), dit jaar op maandag 21 mei. In al die tijd dat de jaarmarkt van Herne bestaat is zij toch uitgegroeid tot een evenement om “U” tegen te zeggen. Voor het ontstaan van deze jaarmarkt gaan we terug in de tijd of de jaren zeventig. Tijdens de fusies van de gemeenten in 1977, had de fusiegemeente Galmaarden een prijskamp voor paarden, de fusiegemeente Vollezele een prijskamp voor schapen en werd de idee  opgevat om een prijskamp) voor runderen op te starten in Tollembeek. Op een voorbereidende vergadering voor deze prijskamp werden drie mensen uit het landbouwmilieu en gemeentepolitiek van Herne uitgenodigd, namelijk Emiel Bombaert, Willy Carels en José Somers met de bedoeling dat ze zouden mee werken aan deze prijskamp van Tollembeek. Na de vergadering en op de terugweg naar huis besloten zij om zelf een prijskamp te organiseren in Herne. Vandaag vindt de jaarmarkt met meer dan 500 marktkramers en standhouders plaats in Herne Centrum, de Stationsstraat, de Edingsesteenweg en de Ninoofsesteenweg. Het aanvangsuur van de markt is om 8u en het einde om 17u. Het programma op de “Jaarmarktweide” aan de Ninoofsesteenweg heeft heel wat te bieden: prijskampen voor schapen en rundvee en een nationale menwedstrijd voor trekpaarden. Voor de “sterke” mannen en vrouwen wordt een nationale wedstrijd touwtrekken georganiseerd. Voor de hongerigen: in de tent vanaf 8u(koffie en broodjes) en vanaf 11u30 eetgelegenheid(zelfbediening). Groot en klein zijn ook van harte welkom op de speelweide rond de tent. Zo zal Poppentheater “Ja-Ja” op de afspraak zijn met een meespeel-kindershow met een mix van zang, spel, dans en komisch goochelen; deel 1 om 12u en deel 2 om 13u30. Maar hier blijft het niet bij! Zo werd ook aan de sportieve kinderen gedacht met een hindernissenparcours. Verder kunnen zij nog terecht op de luchtberg en multiply-springkastelen, benji-trampoline, paardenmolen, waterball en andere speeltuigen en de kermisattractie “Magic-Rally”. Op de kleine weide vindt er nog een teentoonstelling plaats van de nieuwste landbouwmachines. Ook dit jaar is de toegang tot de jaarmarkt gratis. Dat dergelijk programma jaarlijks in goede banen wordt geleid is uiteraard aan ook te danken aan een actief Jaarmarktcomité Herne dat ook telkens op de medewerking van de gemeente mag rekenen. Het Jaarmarktcomité bestaat uit Jacqueline Demel-Roland(erevoorzitster), Jean Pol Demel(voorzitter), Leopold Dierickx(ondervoorzitter), José Deschuyteneer(secretaris-schatbewaarder), Koen Biesemans, Johan Rosier, Frank Vandenbroeck, Theophile Wayteck, Albert en Cecile Langhendries-Van Nijvel, Johnny Van Cothem, Alain Nerinckx, Marc en Martine Somers-Timmermans, Patrick Somers, Yves en Gerda Carels-Eylenbosch, Eddy Chabert, Armand Cools en Koenraad Rosier.

 

 

LENNIK

Benefietnamiddag project K

Op zaterdag 9 juni organiseert 'Project K' in samenwerking met plaatselijke sponsors en 'KLJ SML' een familienamiddag ten voordele van Kelly. Kelly werd 3 jaar geleden het slachtoffer van een medisch ongeval en is sindsdien een chronische pijnpatiënte. Dit heeft een ingrijpende invloed op haar gezinsleven, sociaal leven en actief werkleven als onderwijzeres. Na vele ondernomen acties op medisch vlak (operaties, het plaatsen van een neurostimulator, revalidatie, medicatie..) die de voorspelde verwachtingen helaas niet konden inlossen, kan een nieuwe ingreep Kelly een kwaliteitsvoller leven bieden. Helaas zijn de hoge kosten verbonden aan deze ingreep ten laste van de patiënt.
Om Kelly bij te staan in deze zware kosten werd 'Project K', een benefietorganisatie opgericht door vrienden en familie van Kelly. Project K is inmiddels gestart met een snoepverkoop ( 5 euro voor een snoepzakje van 300 gr) de voorbije weken liepen ze alle deuren van Lennik plat, maar ook op sociale media als facebook gingen de snoepzakjes massaal de deur uit. Bestellingen voor snoepzakjes zijn nog steeds welkom op het nummer 0478/25.32.59 er zijn afhaalpunten in Lennik, Ruisbroek en Ninove.
Op zaterdag 9 juni nodigt 'Project K' iedereen uit op een familienamiddag ten voordele van Kelly, deze gaat door op de weide van de KLJ Sint-Martens-Lennik in de Doelestraat (naast Delhaize). Deze namiddag start om 14u00 tot 19u00, op deze benefietnamiddag kunnen de kinderen zich uitleven op springkastelen, ponyritjes, ballonentovenaar, kindergrime, glittertatoos en sumoworstelen.. Voor iedereen staan er eetstandjes, Lindemans Café en volksspelen en om 17u00 is er het optreden van 'The Kicks'. Eventuele giften zijn welkom op naam “Project K” Be02 7350 4970 8040

 

 

 

SINT-GENESIUS-RODE

Rhodienne-De Hoek brengt hulde aan Dirk Vekeman

Galawedstrijd team Dirk Vekeman versus Allstars Rhodienne-De Hoek
Zaterdag 2 juni valt er heel wat te beleven op KFC Rhodienne De Hoek. Zo is er vanaf 11u30 de Family Cup, om 16u30 vindt de  Memorial Dirk Vekeman plaats, om 18u30 kan men aanschuiven voor de BBQ en nadien kan men genieten van de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Portugal op groot scherm, gevolgd door muzikale ambiance met DJ Bo-Ro. De Family Cup staat alleen open voor de trainers en ouders van de spelers en speelsters van KFC Rhodienne-De Hoek. De galawedstrijd Memorial Dirk Vekeman – een initiatief van Kurt Thomas en Jeremy Vekeman - wordt gespeeld door het Team Dirk Vekeman tegen Allstars Rhodienne. Voor wie het nog niet zou weten, Dirk Vekeman(1960-2013) overleed vijf jaar geleden  onverwacht. Hij was niet alleen gewezen RSCA doelman, maar ook trainer van o.m. Rhodienne, Alsemberg en nog verschillende clubs. Voor de galawedstrijd maken RSCA coryfeeën hun opwachting, evenals oud-spelers van KFC Rhodienne die ooit het goede weer maakten bij de Rodense club en het 90 jarig bestaan van de club mee kunnen komen vieren. Kurt Thomas: “Een en ander doen wij in de eerste plaats uit respect voor Dirk, toch één van de plaatselijke grote namen op sportgebied. Zo is hij als oud-speler van Anderlecht nooit beginnen zweven. Wanneer hij onverwacht overleed stond hij ook op punt om terug naar hier te komen. We hopen dan ook op zaterdag 2 juni nog eens veel volk op de Rhodienne te mogen verwelkomen. “Oud- spelers van de Rhodienne – geacht wordt aan o.m. Willy Day, Jean Popleu, Piet Demol, Jean Danis, Fred Steens, Stef Vansintjan,  Didier Wittebolle, Guy Mosselmans,  Roland en Robert Swaelens,  Jef Loonen, e.a….- die zich geroepen voelen om mee te komen voetballen op zaterdag 2 juli kunnen zich nog inschrijven tot 28 mei via michele.wauters@telenet.be . Inschrijven voor de BBQ-cup en BBQ via het inschrijvingsformulier of mailen naar: jb@kfcrhdh.be .

 

Dagcentrum De Poel krijgt cheque van 3.000 euro

Sint-Genesius-Rode- In de lokalen van dagcentrum De Poel Kerkeveldweg 100 te Sint-Genesius-Rode kwam Bernard Van den Heuvel, voorzitter van “Feest in Rode- Rhode en Fête “een cheque overhandigen met het mooie bedrag van 3.000 euro. “Feest in Rode” “Rode en Fête” is een rommelmarkt met vandaag 850 staanplaatsen die al 30 jaar bestaat en jaarlijks plaats vindt “boven de spoorweg” in Sint-Genesius-Rode. Het was voorzitter Bernard Van den Heuvel die een cheque van 3.000 euro kwam overhandigen in de lokalen van dagcentrum De Poel aan de mensen van de vriendenkring. Louis Chabert, voorzitter Vriendenkring De Poel Rode: “Wijzelf zijn als Vriendenkring- met nog Roland Swalens, Greta Vandenplas, Jean Janssens, José Konings en Freddy Steens-  al meer dan 20 jaar actief voor het dagcentrum van De Poel te Rode. Met het organiseren van diverse activiteiten kunnen wij ons steentje bijdragen om aan de noden van deze vzw tegemoet te komen. Ons doel is mede te zorgen dat onze kwetsbare gasten kunnen genieten van een aangepaste en verbeterde accommodatie. Zonder enige schroom mogen we zeggen dat we hierin, met ons klein groepje, geslaagd zijn en dat de directie van De Poel ons hiervoor zeer dankbaar en erkentelijk is. “ vzw De Poel beheert drie dagcentra: Schepdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode, en twee wooncentra met kortopvang te Ternat en te Ruisbroek. Dagelijks worden er zo'n 180 personen met een beperking opgevangen, gaande van licht, matig tot ernstig, die om verschillende redenen (o.a. te hoge productienormen), niet in een beschutte werkplaats terecht kunnen. Elk dagcentrum is verdeeld in leefgroepen en iedere leefgroep heeft zijn eigen werking en een aanbod van ateliers. Louis Chabert: “De laatste twee jaar heeft ons centrum van Rode zich gefocust op het begrip “arbeid”, echter arbeid zonder enige vorm van prestatie- en/of tijdsdruk. Zo kunnen onze gasten ingeschakeld worden in een nieuwe industriële keuken en in een lokaal voor manuele vaardigheden. De omgang en begeleiding binnen De Poel is gebaseerd op de begrippen “respectvolle bejegening” en “eerbied voor de eigenheid van elk individu”.  De gasten worden begeleid op het vlak van fysieke conditie en mentale, sociale en emotionele vaardigheden, met als doel de levenskwaliteit van elke gast te optimaliseren. “

 

 

U11 van KFC Rhodienne-De Hoek in finale Jeugdcup Het Nieuwsblad

Sint-Genesius-Rode- Dat de U11 van de Rhodienne-De Hoek een stevig ploegske is weten ze in de regio al lang. Ook dit seizoen zorgen ze opnieuw voor een topjaar. Zowel in competitie als in de verschillende bekermatchen werd er op een vrij hoog niveau gepresteerd. Zo gingen ze in de beker van Belgie door tot in de kwartfinales na superoverwinningen op het veld van Excelsior Moeskroen met 2-6 en op Racing Doornik met 1-2. Wat was het voor hen een leuke ervaring om in het Stade Luc Varenne te mogen spelen en winnen. Spijtig genoeg werd er nadien zeer nipt en met 5-4 onverdiend verloren op KSK Menen. Dan maar proberen door te stoten in de Jeugdcup Het Nieuwsblad. Na echte cupmatchen tegen o.a. Herent en Boka United kwam KFCRHDH  in de halve finale uit tegen Beersel/Drogenbos,de winnaars van vorig jaar. Het werden twee hoogstaande matchen, met heel veel publiek, veel inzet en heel wat voetbalkwaliteiten. In een faire cupsfeer en prima ambiance rond het veld kon de Rhodienne doorstoten naar de finale door op Beersel/Drogenbos met 3-5 te gaan winnen en thuis 3-3 te spelen. Kwaliteiten van de Rodenaren:  teamspirit en mentale sterkte . De kern van deze ploeg speelt dan ook al vijf jaar samen en ze vormen een moeilijk te manoeuvreren team. Een volgende belangrijke stap was 5 mei of de finale Jeugdcup Het Nieuwsblad tegen niemand minder dan RSC Anderlecht.
Trainer is Eric Malburny. Begeleiders zijn al 5 jaar Roland Swalens (opa Daan) en Willy Day (opa Yaro). De jongens die voor deze prima resultaten zorgen zijn: Mathieu Vanlishout-Yaro Paesmans-Tiago Da Silva-Daan Verhoeven-Nelson Ngabo- Maxime Bonnerue-Manu Wameso-Alexander Aldershoff-Gary Hasson-Jimmy Jubiler- Thomas Stevens-Noa Deslagmeulder-Senne Tondeur.

 

 

SINT-PIETERS-LEEUW

Parochiekerk Ruisbroek krijgt mogelijk nieuwe bestemming in de toekomst

Sint-Pieters-Leeuw- Ook Ruisbroek, zoals de meeste steden en gemeenten, kreeg en krijgt er mee af te rekenen: dalende belangstelling voor de kerkelijke diensten en uiteraard verminderd gebruik van de Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouw-kerk. In 2016 vonden het gemeentebestuur en het kerkbestuur elkaar voor een gezamenlijk overleg over een richtinggevend onderzoek met als thema een eventuele gedeeltelijke herbestemming van deze kerk. Overeengekomen werd ook dat alle betrokkenen zouden bevraagd worden. De gemeente tekende vervolgens in  op het initiatief van de Vlaamse Overheid, Projectbureau Herbestemming Kerken, om begeleid te worden bij een haalbaarheidsonderzoek voor een gedeeltelijke of volledige herbestemming van de kerk. Schepen van Erediensten, Jan Desmeth(N-VA): “ Ons uitgangspunt was wel dat de kerk moest blijven bestaan. Dat er een kleine eredienst nog altijd zijn plaats moest hebben. En dan was de vraag wat doen met de rest. Het onderzoek bracht als denkpiste naar voor om een opdeling in drie ruimtes te maken. Enerzijds een deel voor de Katholieke erediensten in het koor. Anderzijds een soort dorpscafé in de zijbeuk en een grote multifunctionele ruimte in de middenbeuk. Waarbij je dan de drie ruimtes met elkaar kan combineren”. De resultaten va het gevoerde onderzoek werden woensdag 7 maart toegelicht tijdens een infoavond in de Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouw-kerk. Benadrukt werd wel dat een en ander geen eindpunt is: concrete inschattingen van de noden en mogelijkheden zullen verder worden uitgewerkt in een ontwerp. “

 

Drankenhandel Schoentjes blijft prijzen binnen halen

Sint-Pieters-Leeuw- Geen congres meer dit jaar maar een FEBED forum. Plaats van gebeuren was dit jaar de Wild Gallery in Vorst. De sector van de drankenhandel en de horeca verandert. Daarom had FEBED (Federatie van Belgische Drankenhandelaars) uitgepakt met een forum “for he future” met als doelstelling de drankensector voor te bereiden om ook tegen 2025 nog succesvol te blijven. Tijdens dit forum werden er door FEBED, die zo’n 600 onafhankelijke drankenhandelaars vertegenwoordigt opnieuw enkele Awards overhandigd. Zo ook ontving drankenservice Schoentjes uit Sint-Pieters-Leeuw voor de 7e keer op rij een Award voor de ‘Dag van de Drankenhandelaar’. De Dag van de Drankenhandelaar is een jaarlijkse organisatie van FeBeD waarbij de drankenhandel hun klanten op een unieke, feestelijke wijze wil onthalen en bedanken voor hun trouw. Er werden in totaal 11 Awards uitgereikt. Op die manier wil FeBeD enkele Belgische drankenhandelaars speciaal belonen voor hun inzet. Dranken Schoentjes: “Het is altijd leuk ieder jaar te midden van enkele enthousiaste en gedreven bierhandelaars te mogen staan. Nu reeds de 7e keer op rij dat we een nationale Award richting Sint-Pieters-Leeuw mogen nemen. We zijn met ons team dan ook zeer trots. Onze motivatie ligt niet alleen bij ons maar bij onze klanten. Voor hen doen we het en dankzij hen zitten we elke keer ook bij de winnaars. Die “bronzen pint” winnen dat is onze uitdaging waar we de volgende jaren willen voor gaan. We hebben iets unieks en sector gebonden komende maar zolang dit nog niet concreet is kunnen we hier nog niet verder op ingaan.” ).

 

 

Sint-Pieters-Leeuw verwijdert textielcontainers van openbaar domein

Sint-Pieters-Leeuw- In Sint-Pieters-Leeuw werden onlangs alle textielcontainers van het openbaar domein verwijderd. Door het verwijderen van de containers wil de gemeente komaf maken met zwerfvuil en sluikstort dat er wordt achtergelaten. Anderzijds zet men ook in op een betere dienstverlening door textiel aan huis op te halen. Schepen voor Leefmilieu, Gunther Coppens(N-VA): “De strijd tegen zwerfvuil blijft prioritair voor ons bestuur. Aangezien textielcontainers sluikstort en zwerfvuil aantrekken is het niet meer dan logisch dat wij besloten de textielcontainers van het openbaar domein te verwijderen. We willen tevens van deze gelegenheid gebruik maken om de dienstverlening te verbeteren en daarom zullen we overgaan tot een huis-aan-huis ophaling. De eerste ophaling gebeurt op woensdag 16 mei! Op die manier kunnen minder mobiele mensen eveneens hun textiel kwijt.” Op privédomein vind je momenteel wel nog textielcontainers. Schepen voor Lokale Economie, Luc Van Ruysevelt: “Aangezien de lokale economie een belangrijke rol speelt in onze gemeente en ook een grote trekpleister is, zal je nog steeds terecht kunnen bij handelaars waar een textielcontainer op de parking staat.” Plaatsen waar nog textielcontainers staan: Shopping Center Pajot – Bergensesteenweg 65, Makro – Bergensesteenweg 427, Heytens – Bergensesteenweg 458, JBC – Bergensesteenweg 80, Inkendaal – Inkendaalstraat 1, Drankhandel Schoentjes – Bergensesteenweg 747, Groendekor – Bergensesteenweg 408, E5 mode – Ruisbroeksesteenweg 2, Brouwerij Lindemans – Lenniksebaan 1479. Je kan ook nog steeds gratis je textiel naar het recyclagepark brengen, Pepingensesteenweg 246 of naar de kringloopwinkel, Bergensesteenweg 386

 

 

Bruegels FietsFeest in Pajottenland en Zennevallei een topper

Sint-Pieters-Leeuw- Van uit Pajottenland+ en Toerisme Pajottenland & Zennevallei, samen met  een communicatie- en eventbureau is men momenteel volop aan de slag aan de voorbereiding van het Bruegels FietsFeest van 24 juni. Een nieuw werkwoord is Bruegelen, wat staat voor fietsen, proeven en genieten en dat ook de rode draad is van het Bruegels FietsFeest van 24 juni. Een en ander werd gepresenteerd in Brouwerij Lindemans te Vlezenbeek, waar ook de Bruegellambiek werd voorgesteld door Geert Lindemans. Het komt er op neer: zondag 24 juni springt iedereen op de fiets voor het Bruegels FietsFeesrt. Tien fietsroutes van 25 tot 90 kilometer leiden de recreatieve en meer geoefende  fietsers door tien gemeenten van het glooiende Pajottenland en de Zennevallei. Het Bruegels FietsFeest is een uitstapje voor het hele gezin. Er is ook een slotfeest bij brouwerij Lindemans in Vlezenbeek. Tussen 15u en 19u kunnen de deelnemers na hun fietstochtje genieten van een hapje en een drankje en nog even de benen strekken op een streekproductenmarktje. Hier zullen niet alleen streekproducten worden aangekocht, maar zal men ook kunnen genieten van een hapje en een drankje. Wie zich wil inschrijven voor het Bruegels FietsFeest doet dit online via www.bruegelsfietsfeest.be  en wie zich vooraf inschrijft, krijgt een mooi aandenken mee naar huis. Het Bruegels FietsFeest is een organisatie van Pajottenland+ en Toerisme Pajottenland & Zennevallei. Het is een voorproefje van wat de regio zoal te wachten staat in het Bruegeljaar 2019. Parkeren bij het slotfeest kan op de weiden van Bart Keymolen in de Kwadewegenstraat, te bereiken via de Lenniksebaan.

 

SK Leeuw organiseert Familiewandeling met fotozoektocht

Sint-Pieters-Leeuw- Op zondag 13 mei bindt SK Leeuw nog eens de wandelschoenen aan. In de ruime omgeving van de voetbalvelden werd een wandelparcours van circa 7km uitgestippeld. Op de wandeltocht is het de bedoeling om ook de close-up foto’s te herkennen en te kunnen lokaliseren. Men kan de wandeling vrij aanvatten tussen 13u en 15u. Zowel het vertrek en de aankomst van de wandeling zijn gesitueerd aan de terreinen van SK Leeuw Lotstraat 10 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw. Deelnemers betalen 3 euro (incl. drank bij aankomst). Ter gelegenheid van moederdag ontvangen de mama’s van de organisatoren een speciale attentie. Bij aankomst bestaat de mogelijkheid om zijn/haar honger te stillen met o.m. pannenkoeken en boterhammen met plattekaas of boerenhesp. De prijsuitreiking in de kantine van S.K. Leeuw wordt voorzien omstreeks 17u. Voorinschrijvingen en/of meer info via info@skleeuw.be

 


 

 

 

PEPINGEN

Kunstenaars gezocht voor “Kunst in het Dorp 2018

Pepingen- Na het succes van de eerste voorstelling in 2017, zijn de 22 jonge spelertjes van Jeugdtoneel Jong Cantimpré klaar voor hun tweede voorstelling 'De Schrikvogel'. Op zaterdag 21 april om 19u00 en zondag 22 april om 15u00 speelt het jong jeugdtoneel Cantimpré in het Cultureel Centrum De Kring in de Kareelstraat in Pepingen de voorstelling van hun tweede toneelvoorstelling 'De Schrikvogel'. De streek staat in rep en roer. Er wordt gefluisterd maar toch niets gezegd. Men komt 's avonds niet meer buiten. Allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal. Luister goed, luister aandachtig!
Waar is ze en wat is er met haar gebeurd? En waar is Ronald, de zoon van de bakker, waarmee ze goede maatjes was? Wie heeft haar voor het laatst gezien? Vinden ze Lidewy ooit nog terug? Ze zeggen dat in het woud van nevels, de bossen van graaf Von Vuldrix, Derek de plak zwaait! Hij zou er in het jachthuis wonen en heel de streek domineren. Tot er op een avond een klas, op bosklassen in de nabijheid, een dropping organiseert. Twee van hen lopen verloren in het woud. Op hun zoektocht naar het kamp komen ze oog in oog te staan met het kwade. Wat moeten ze met een ei in 't bos, wie zijn de grounders en wie is Crissa en wat wil ze vertellen?
Het begin van een heel vreemd verhaal vol spanning, liefde en intrige. Een strijd tussen goed en kwaad. Iedereen weet dat er iets niet pluis is maar niemand durft luidop te spreken. Angst drijft als een grijpgrage mist over de streek. Geloof me, uit het woud van Graaf Vuldrix komt enkel slecht nieuws of....  Kom zelf kijken hoe het verhaal tot een goed einde komt. Kaartjes kosten 9 euro en zijn te verkrijgen bij de toneelspelers of via 0498/12.55.57

 

OKRA Bellingen, een hart voor zorg

Pepingen- In het kader van de week van de zorg bezocht het bestuur van OKRA Bellingen op dinsdag 24 april woonzorgcentrum H. Vander Stokken. Tijdens een korte toespraak werd het belangrijke werk van de zorg-  en verpleegkundigen uiteengezet. Het zijn stuk voor stuk mensen, die fantastisch werk verrichten en dit zonder eer of aanzien na te streven. Okra draagt deze mensen een warm hart toe en bedankte hen graag met een zelfgemaakt hartje. De lovende woorden en de fijne attentie zullen er zeker tot bijdragen dat de medewerkers ook in de toekomst vanuit een sterke gedrevenheid en een geweldige inzet ten dienste zullen blijven staan van de bewoners.


 

 

 

GALMAARDEN

Kunstenaars gezocht voor “Kunst in het Dorp 2018

Pepingen- Kunst in het Dorp is een jaarlijkse multidisciplinaire tentoonstelling met meer dan 1000 bezoekers. De deelnemers (30 tot 40) integreren hun kunstwerken in de verschillende ruimtes, locaties en de tuin van het voormalige kasteel-klooster Ter Loo in Bellingen. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan keramiek, schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie, juweelontwerp, videokunst, land-art maar ook aan performance, installaties of conceptuele kunst. Ben je kunstenaar, student aan een academie of ben je artistiek bezig dan geven ze je de gelegenheid om deel te nemen aan deze groepstentoonstelling. Kunst in het Dorp 2018  gaat door op 15,16, 21, 22 en 23 september 2018. Je kan deelnemen door je kandidatuur te stellen via het inschrijvingsformulier dat je kan downloaden op www.kunstinhetdorp.be . Inschrijven kan tot uiterst 20 april 2018. Locatie : OC, Kasteel-Klooster Ter Loo, Kareelstraat 21, 1674 Bellingen. Informatie: www.kunstinhetdorp.be , kunstinhetdorp@gmail.com   of Bart Desmet (0497 41 18 91). Organisatie: werkgroep Kunst in het Dorp en vzw Bellingahaim.