Regionaal nieuws

 

BEERSEL

Pak een pint, voor ’t begint

Beersel- KT Lustig en Vrij uit Lot brengt op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni In de Gemeentelijke feestzaal Beersel  de zomer net nog een stapje dichterbij met hun toneel- en streekbierenavond. Thema van de avond: “Pakt een pint, voor ’t begint”. Absoluut hoogtepunt wordt uiteraard de terugkeer van hun eigen gebrouwen bier “Ne Lustige”. Koninklijke Toneelvereniging Lustig en Vrij zou zichzelf niet zijn wanneer ze daarnaast niet het beste van zichzelf zouden geven. Ze hebben dan ook een scala aan toneelstukken in petto, telkens van een paar minuten, met een lach of met verwondering en steeds wat anders. Want van de schuimkragen, willen zij de mensen ook laten proeven van theater! “Pak een pint, voor ’t begint!” vindt plaats vrijdag 21 juni om 19u en zaterdag 22 juni om 17u30. Afspraak in de Gemeentelijke feestzaal Beersel Hoogstraat 1 te 1650 Beersel. De inkom is gratis, maar reserveren door middel van drankkaarten is mogelijk via lustigenvrij@gmail.com .Met een voorverkochte drankkaart krijg je 1 euro korting op je streekdrankje!

 

 

 

Beersel organiseert Fietshappening

Beersel- In sportcomplex Vogelenzang te Lot moet je zijn voor een Fietshappening op zondag 23 juni tussen 13u30 en 16u30., dit tussen 13u30 en 16u30. En het wordt een fietshappening in de letterlijke zin van het woord! Dus, meer dan de moeite waard. Deze Fietshappening kwam tot stand dank zij het Huis van het Kind Beersel in een samenwerking met de gemeente en ocmw Beersel, Kind en gezin, Fietsersbond, Dworpse Bikers en de Landelijke Kinderopvang vzw. Iedereen is welkom en er valt heel wat te beleven aan interessante voorwaarden: Workshop “Kijk, ik Fiets”(5 euro korting vanaf het 2de kind), Mountainbike-initiatie(5 euro korting vanaf 2de kind), 2dehands kinderfietsenmarkt… kom zelf je kinderfiets verkopen en vind een nieuw exemplaar, allerhande animatie:  pimp je fiets, graveeractie, springkastelen en sapjestrapper. Inschrijven kan via www.beersel.be/fietshappeningzorg . Meer info:ibrems@landelijkekinderopvang.be of 0478/63.42.95 en www.facebook.com/huisvanhetkindbeersel .

 

 

 

KTG Weredi Jeugd bestaat 20 jaar

Beersel-De jeugd van Weredi bestaat dit jaar 20 jaar, en dat moest uiteraard gevierd worden. In 1999 namen Sonja Bosmans en Arthur Vanlaethem(+) het initiatief om met een jeugdwerking te starten. Iedere zondagvoormiddag werd er geoefend om tegen februari een voorstelling te brengen in CC De Meent, steeds met grote opkomst. Vandaag staan er nog zes mensen die er van in den beginne bij waren op de ledenlijst van Weredi. Allen spelen zij nog een actieve rol in de vereniging, zowel op als naast de planken. Ina Hamelryck, Agnetha Cnudde, Karlien Figeys, Joeri Zelck, Sonja Bosmans en Jan Zelck. Joeri is intussen zelfs voorzitter van de jeugdafdeling. Momenteel zijn er 101 leden en medewerkers ingeschreven. Bert Demunter en An Mertens van OpenDoek beloonden de leden die minimum 15 jaar een bestuursfunctie uitoefenden met een kunstwerk: Jonas Borremans, Joeri Zelck, Sonja Bosmans, en algemeen voorzitter Jan Zelck. Sonja en Jan kregen dan ook nog een medaille van het Ministerie van Cultuur voor 15 jaar ononderbroken een bestuursfunctie uit te oefenen op minimum 45-jarige leeftijd. Deze medailles werden overhandigd door Burgemeester Hugo Vandaele, Schepen van Cultuur Elsie De Greef en Schepen van Jeugd/Onderwijs Jo Vander Meylen. Ter gelegenheid van de Algemene Vergadering werd de heer René Onkelinx aangesteld als erevoorzitter, dit voor zijn jarenlange actieve steun . De locatie werd ons ter beschikking gesteld door Rita Roels, in de tuin van Café Wolfshagen. Ook Rita werd in de bloemen gezet voor haar 35 jaar uitbaten van café Wolfshagen. Het volgende seizoen van Weredi is al goed gevuld: voorstellingen in november, de jeugdvoorstelling in februari, de adolescenten in mei, een theaterkamp, theaterfestival, een quiz, een gezellige stand op de jaarmarkt van Lot in september en een gastoptreden met de fanfare van Huizingen.

 

 

“Groene Pluim” dit gaat dit jaar naar bloemrijk grasperk

Beersel- De Groene Pluim Prijs in Beersel is al een hele traditie aan het worden. Deze werd in het leven geroepen door de gemeente en de gemeentelijke milieuraad. Elke Beerselaar kan zich kandidaat stellen voor deze prijs. De inzendingen of kandidatuurstellingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit leden van de gemeentelijke milieuraad. In het verleden ging de Groene Pluim Prijs naar Beerselaars die zich onderscheidden in acties ten voordele van bijen, aanleg van poelen, aanplanten hoogstam fruitbomen en haagkanten en vorig jaar ecologische moestuin. Op voorstel van de milieuraad gaat dit jaar de aandacht van de “Groene Pluim Prijs” naar het bloemrijk grasperk, interessant voor bijen en vlinders. Van uit de gemeente en de milieuraad komt er dan ook een oproep “Heb je zelf een levendig grasperk of ken je er eentje in de buurt? Geef dan een seintje aan de milieudienst. Een kandidatuur indienen kan tot 15 juni. De jury kent een prijs toe aan 2 categorieën gazons: gazon kleiner dan 100m² en gazon meer dan 100m². Voor elke categorie worden volgende prijzen toegekend: 1ste prijs: 100 euro, 2de prijs 75 euro en 3de prijs 25 euro. Meer info? 02/359.17.17, milieu@beersel.be en www.beersel.be/groenepluim .

 

 

Beweeg je fit zit stevig in de lift

Beersel- Het is reeds voor het vierde jaar op rij dat in Beersel de seniorenraad en de sportraad de handen in elkaar slaan, voor het organiseren van een “Beweeg je fit” reeks. En het kan niet worden ontkend, met een groeiend succes. De vooruitzichten zijn dan ook dit jaar hoopgevend! In 2016 waren er 101 deelnemers, in 2017 170 en vorig jaar steeg het aantal opeens tot 247. Wat ook opvallend is: er werden hiermee de voorbije jaren haal wat nieuwe, dikwijls ook jongere senioren bereikt. Immers, in de zomermaanden zijn de kinderen en de kleinkinderen vaak op vakantie, is er een kleiner aanbod vanuit de seniorenverenigingen en andere verenigingen. Deze beweeg je fit reeks kan dan ook gezien worden als een ideale gelegenheid tot sociale contacten. De initiatiefnemers trachten ieder jaar opnieuw een aantal nieuwe sporten aan te bieden want het is de bedoeling dat men kennis maakt met deze sport en dan eventueel aansluit bij een club. De nadruk ligt niet op sportieve prestaties maar op “samen op een prettige manier bewegen”. Wat er op het programma staat, is verwerkt in een handig boekje dat zal verspreid worden in de gemeente of al verspreid is. De nieuwe sporten voor 2019 zijn Latin Aerobics, Tone Up en Kubb. Sporten die de voorbije jaren al eens zijn voorgekomen, maar waar opnieuw vraag naar was zijn Nordic walking, zumba, badminton, tafeltennis, Yoga, fitbal, petanque en Tai chi. Het inschrijvingsgeld voor 11 initiatielessen – periode van 17 juni t.e.m. 26 augustus- bedraagt 45 euro, een afzonderlijke initiatie kost 5 euro. In deze prijs is de verzekering en een drankje inbegrepen. Er wordt dit jaar enkel met voorinschrijving gewerkt. Dit kan via www.beersel.be/beweegjefit  en Sportdienst: sport@beersel.be en 02/359.17.24 . Hier kan je ook alle info verkrijgen. Sonia Van Wanseele(CD&V), schepen van senioren: “De lessen vinden plaats in de periode van 17 juni t.e.m. 26 augustus telkens op maandagnamiddag en op verschillende locaties in Beersel. Laat ons hopen dat we met dit aanbod van “Beweeg je fit “ weer heel wat 55-plussers aan het sporten krijgen.

 

 

Jefke (de metser) en zijn Lea 65 jaar getrouwd

Beersel- Ter gelegenheid van hun 65 jaar getrouwd kregen Jozef Devillé – in de volksmond Jefke de metser- en Maria Declerck – in de volksmond “Lea”- thuis op de Menisberg in Huizingen het bezoek van burgemeester en schepenen. Jefke is Dworpenaar van afkomst en Lea werd geboren in Beersel. Samen kregen zij drie kinderen: Willy, Hilda en Christa, er kwamen twee kleinkinderen bij: Chuck en Doesjka en deze zorgden voor drie achterkleinkinderen: Lara, Malicia en Yannis. Jefke werkte zijn hele leven in de bouw , in de herfst van zijn loopbaan was hij meestergast bij Vanderlinden in Lot. Hier kreeg hij dan ook zijn bijnaam mee. Tijdens haar jonge jaren was Lea “in dienst” bij Professor Depauw in Leuven. Nadien zorgde zij voor het huishouden, de kinderen en kleinkinderen. Jefke, die weldra 90 jaar wordt, speelt ook al heel zijn leven muziek. Vooral bij de Koninklijke Fanfare Sint Jozef Kesterbeek-Dworp, de Politieharmonie in Brussel en meerdere maatschappijen als gastmuzikant. Wanneer hij nog vrije tijd had werkte hij ook met dagen in zijn tuin, die tip top in orde moest zijn en verzorgde zijn konijnen. Lea onderhield de bloementuin en de grasperken. Als hun gezondheid het toelaat gaan ze nog op uitstap met Ziekenzorg en vroeger ook veel met de fanfare.

 

 

Babbellot is niet meer weg te denken in Beersel

Beersel- Het Buurthuis Babbellot – wekingsgebied Beersel en omstreken-  in de Dworpsestraat 90 in Lot is niet meer weg te denken in de gemeente. Het is letterkijk en figuurlijk uitgegroeid tot de ontmoetingsplaats bij uitstek in de gemeente! Het is een ontmoetingsplek in het centrum van Lot voor : tweedehands leef- en woonartikelen, (h)eerlijke Oxfamproducten uit de Derde Wereld, een gezellige babel, “Samen eten”(enkel na reservatie), een conversatietafel om Nederlands te oefenen: Café Combinne(elke dinsdag 20-22u conversatietafel). Je komt hier ook in een praatcafé terecht voor een kopje koffie, een soepje, een pintje, een babbel en ontmoeting of ook een spelletje bingo. Er is ook een Wereldwinkel in Babbellot. Met een uitgebreid assortiment van Oxfam-Wereldwinkelproducten. Babbellot is een afdeling van Welzijnsschakels vzw. Contactpersonen zijn: Mieke Michiels 02/378.31.07 miemichiels@hotmail.com . De openingsuren van Buurthuis Babbellot zijn woensdag en vrijdag van 14 tot 17u en zaterdag van 9u30 tot 12u. Reserveren voor activiteiten in de Feestzaal en zaal Klaproos kan via Luc Vande Wouwer. Hoe het allemaal begon?  In de jaren 90 kwamen verschillende groepen van mensen uit Lot samen om het sociale weefsel van de leefgemeenschap te herstellen. Uiteindelijk werd gedacht om dit alles te bundelen in een buurthuis


 

 

Samentuin Artic-Lot zoekt extra tuiniers

Beersel- Sinds 2016 bewerken buurtbewoners op de Artic-site in Lot gemeenschappelijke groentetuin; ideaal voor iemand die zin heeft om eigen bio-groenten te kweken, maar geen geschikt terrein heeft. Dit jaar kwamen er extra percelen en gaan de buurtbewoners op zoek naar nieuwe collega-tuiniers ; Hoe het allemaal begon in Lot? In eerste instantie werd een speeltuin aangelegd op de Artic-site, nadien werd samen met vzw Velt en Pro Natura een succesvol subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid en in april 2016 konden de eerste tuiniers in Lot aan de slag. Tijdens de eerste weken werden de beginnende tuinders, zeg maar de wijkbewoners, begeleid door vzw Velt en ook mochten de mensen nadien nog altijd vragen stellen. Vlaams minister van omgeving, natuur en landbouw Joke Schauvliege koos Lot ook om haar project volkstuinen te lanceren. Wat eventueel geïnteresseerde collega-tuiniers van de wijkbewoners moeten weten? Het terrein ligt aan de Beverstraat in 1651 Lot(tegenover de kerk). Inwoners van de wijk krijgen voorrang(vervolgens alle inwoners van Lot). Je kiest één of meerdere individuele percelen. Je betaalt 1 x 20 euro inschrijvingsgeld en elk jaar 5 euro per perceel. Er bestaat een beurtrol voor de gezamenlijke taken zoals het gras maaien, de haag snoeien, enz.. Je kweekt je groenten in een gezellige, relaxte sfeer. Interesse: Ann Bourlard 0478/278223 ann.bourlard@skynet.be .

 

 

Douw Rakkers kregen nieuwe outfit

Beersel- In Beersel zijn Douw Rakkers een begrip in het volley. Niet dat ze de ambitie hebben om in de ereklasse van het volley te geraken of in de regio het volley- evangelie te prediken, maar wel omdat ze meer dan uniek mogen genoemd worden. Nog echt de sport om de sport! Douw Rakkers staat voor “ de oude Rakkers” en ontstond uit spelers van toenmalige volleybalclub Alsemberg en zijn sinds 1999 actief in de recreatieve VLM competitie. Buiten het startjaar waren ze met wisselend succes al die jaren een vaste waarde in de hoogste reeks van de VLM competitie en in de bekercompetitie. Spelers van het eerste uur waren Kris Wauters, Kris Wilson, Bart Timperman, Luc Wenseleers, Toon Laeremans, Luc Debacker, Ludo Cockx en Patrick Decoster. Van deze beginperiode is voor het ogenblijk nog één persoon actief namelijk Kris Wauters (inderdaad van Clouseau), kapitein van de ploeg aangevuld met een aantal jonge en minder jonge spelers die vroeger meestal actief waren bij Davoc Lot. Onder de vleugels van Davoc Lot werd oorspronkelijk aangesloten bij de VLM maar sinds enkele jaren Douw Rakkers een VZW en staan ze op eigen benen. Dankzij de lidgelden en de steun van de gemeente Beersel en de sponsors van het eerste uur (Davino, Van Den Neste, Brioval, Volvo Sterkx) en huidige sponsor "Herberg De Zwaan"( nieuwe uitrusting en sporttassen) te Dworp zijn ze financieel onafhankelijk. Voor,het ogenblik hebben Douw Rakkers een spelerskern van 12 man. Het volleybal spelen in competitieverband zonder enige verplichting, het evalueren van de wedstrijden tussen pot en pint, maken het al die jaren een leuke vrijetijdsbesteding. Douw Rakkers van vandaag zijn: Kris Wauters (kapitein), Ben Denayer, Buelinckx Hans, De Jong Arie, De Winter Pieter, Degreve Dries, Degreve Wim, Demol Bart, Joachim Verschelden, Reusens Roan, Seppe Hanssens en Van Waeyenberghe Joeri. Info: Voorzitter is Luc Wenseleers Bruegellaan 27 Halle en secretaris Christian Barra Heidebroek 17 in 1652 Alsemberg.

 

 

GOOIK

Heemkundige Kring op zoek naar oude werktuigen

Gooik- De Heemkundige Kring uit Gooik is op zoek naar oude werktuigen om deze tentoon te stellen tijdens de volgende Erfgoeddag in Gooik. Ook het uitgeven van een boek met informatie over deze voorwerpen is mogelijk. De Heemkundige Kring doet een warme oproep naar de Gooikse bevolking om oude gebruiksvoorwerpen af te staan aan hun archief, ze kunnen ook uitgeleend worden. Dit in verband met een tentoonstelling tijdens de volgende Erfgoeddag eind april, met als thema: 'Hoe maakt u het?'. "Dat mogen dus allerlei soorten werktuigen zijn, zowel werktuigen uit de landbouw, als de schrijnwerkerij, mandenmakerij, smederij, kuipen maken en ga zo maar door. De bedoeling is om een tentoonstelling te organiseren, liefst interactief voor jong en oud", legt voorzitter Jean-Paul De loecker uit. Maar ze denken al verder en willen die oude werktuigen ook fotograferen en vastleggen in een boek, waar dan uitleg wordt gegeven over het gebruik ervan. Daarom werd aan hun medewerker en schrijver van de Heemkundige Kring, Frans Peetermans al gevraagd of hij voor die uitleg wil zorgen en kregen ze al een positief antwoord. "Hij is zeker één van de mensen in Gooik die hiervoor geschikt is, maar mogelijk kan hij ook hulp gebruiken van andere specialisten. Ook deze mensen mogen ons contacteren", zegt Jean-Paul. Wie dus oude voorwerpen in zijn bezit heeft en deze wil afstaan of lenen aan de mensen van de Heemkundige Kring kan steeds een seintje geven via: info@heemkunde-gooik.be, of GSM 0494/03.68.70.

 

Heemkundige Kring zorgt voor nieuw Persboek

GOOIK - Wie wil weten wat er in 2018 allemaal over Gooik verscheen in de geschreven pers, kan dit vanaf nu nalezen in het Persboek 2018. Hiervoor zorgde opnieuw de Heemkundige Kring die alle persknipsels gedurende het hele jaar nauwkeurig verzamelde en nu in een boek uitbracht. Het boek telt niet minder dan 490 bladzijden met Gooikse actualiteit. "En toch is persboek deze keer wat dunner dan anders omdat enkele lokale weekbladen niet meer verschenen", aldus Jean-Paul De Loecker, samen met Steven Sonck, Deborah De Deyn, Linda Ameys en Johnny van Baveghem de drijvende krachten achter het 35ste Gooikse Persboek. Het is te koop op de gebruikelijke verkooppunten in Gooik.

 

HALLE

Duatlon in Halle komt er ook dit jaar

Halle- Duatlon en de stad Halle, het bleek de voorbije jaren al een succesvol huwelijk. Zo mag Halle traditiegetrouw de Belgische duatlontop verwelkomen aan de start van de wedstrijd die door alle atleten geprezen wordt voor zijn mooie en uitdagende parcours. De Halse Duatlon is ondertussen toe aan zijn 24e editie, en voor deze editie kan de organisatie terug beroep doen op partners zoals de stad Halle en Triatlon Vlaanderen (3VL) alsook op Bikelife als hoofdsponsor. Op 15 augustus wordt in Halle de Bikelife Duatlon met een zeer uitdagend parcours georganiseerd. Voor Hallenaren openden de inschrijvingen op 01/03/2019; Deelnemen kan in duo of op individuele basis en voor de jeugd- en g-sport worden afzonderlijke reeksen georganiseerd. Na de wedstrijd is er ruimte om na te praten met een hapje en drankje in een belevingszone op het stationsplein. Vorig jaar ontving de Bikelife Duatlon Halle meer dan 250 deelnemers. Hiermee is deze duatlon één van de grootste van Vlaanderen. De vele supporters en de lokale verankering zorgen voor één van de sympathiekste duatlons in het circuit. Extra troef zijn de jeugd- en de g-sport reeksen. Dit jaar worden er drie jeugdreeksen voorzien: 6-9 jaar, 10-13 jaar en 14-17 jaar. De jeugd krijgt dus een nog prominentere plaats. Zij zijn immers de toekomst van de duatlonsport. Het succesvolle concept van de vorige editie blijft behouden: de aftrap van de 24e editie wordt gegeven door de jeugd en g-sporters. Daarna is het de beurt aan de individuele duatleten die stipt om 18u aan hun wedstrijd beginnen. Kort daarna starten ook de duo's aan hun uitdaging die begint met 7km lopen. Met bekende namen als de Sint-Rochusstraat, de Landingsbaan en de Kastanjelaan krijgen de deelnemers een uitdagend fietsparcours van 32km. Daarna volgt de afsluitende loop van 3,5 km. De wedstrijd staat open voor recreanten, al dan niet in duo-combinatie waarbij elke atleet een onderdeel voor zich neemt, en voor competitieve atleten zowel mannen en vrouwen. Endurance Sports Halle vzw zet volop in op sporters en supporters. Het sportieve en het extra-sportieve gaan hand in hand met een belevingsplein voor jong en oud met springkastelen, muziek en randanimatie. Daarvoor keert de Bikelife Duatlon Halle terug naar het Stationsplein. Voor meer info of inschrijvingen, kan u terecht op de website: www.bikelifeduatlonhalle.be .

 

 

Promotaks wordt uitgebreid naar de baanwinkels

Halle- De promotaks in Halle wordt uitgebreid naar de winkels in de rand de stad. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Vroeger beperkte de promotaks zich tot de winkels die binnen het winkelkerngebied liggen. Baanwinkels in de rand van de stad ontsnapten dus aan deze belasting, wat zorgde voor oneerlijke concurrentie. Met een uitbreiding van de promotaks naar de randwinkels heeft de gemeenteraad daar nu een einde aan gemaakt. De promotaks wordt vanuit de stadskas overgemaakt aan de handelaars via de vzw Verenigde Handelaars (VHH). Zij kunnen deze gelden gebruiken om acties te organiseren die de positie van Halle verstevigen op de commerciële landskaart. Op die manier wil de stad ook de leegstand in het centrum tegengaan en meer ondersteuning bieden aan de detailhandel.Het winkelgebied wordt dus voortaan in 4 zones opgesplitst:-zone 1: het winkelkerngebied, -zone 2: commerciële winkelstraten en pleinen, grenzend aan het winkelkerngebied-zone 3: commerciële handelspanden in de periferie, -zone 4: overige straten en pleinen. Elke handelaar betaalt volgens de zone en de commerciële oppervlakte van zijn vestiging. Hoe verder de winkel uit het centrum ligt, des te lager ligt de taks.

 

 

WZC Sint-Augustinus leent dementiekoffer uit

Halle- Aan het onthaal van WZC Sint-Augustinus vindt men de dementiekoffer terug. Deze is een uitleenexemplaar voor familie, mantelbezorgers. Men mag deze voor een week uitlenen. De koffer bevat materiaal zoals boeken, brochures, een film, … Deze koffer is bedoeld om het taboe omtrent dementie te doorbreken. Het doel van uitlenen bestaat erin deze koffer in een vertrouwde omgeving te leren kennen. Misschien hebben ook kleinkinderen, achterkleinkinderen nood aan informatie betreffende dementie. Daarvoor is deze dementiekoffer van WZC Sint-Augustinus de ideale oplossing. Als de  familieleden, mantelzorgers nadien nog vragen hebben over dementie kunnen ze altijd terecht bij de referentiepersoon dementie van WZC Sint-Augustinus.

 

FestivHalle nu ook met eigen bier

Halle- De vijftiende editie van FestivHalle is maar geprogrammeerd voor 12, 13 en 14 september, maar de organisatoren zijn nu al in feeststemming met de lancering van hun eigen feestbier Artiest. Dit is een blond biertje, een dorstlesser voor op FestivHalle, en ook op een terrasje deze zomer in Halle. Om de Artiest te brouwen werd een beroep gedaan op de know-how van brouwerij Den Herberg in Buizingen. Door het vijftienjarig bestaan van FestivHalle wordt deze Artiest de headliner van FestivHalle dit jaar. En wat FestivHalle betreft werd ook al een en ander bekend. Op donderdagavond wordt het een streekbierenavond  en akoestische optredens. Op vrijdag wordt het roer even omgegooid in vergelijking met de vorige edities. In plaats van dj’s wordt nu gekozen voor life optredens. Namen die al bekend zijn? Gers Pardoel, Dorothee Vegas en Like Maarten van Qmusic, en Secret Stage. Op zaterdagnamiddag blijft het programma voor gezinnen behouden.  Zaterdagavond worden dan verwacht: De Mens, Intergalactic Lovers en Gestapo Knalmuzik. Nog meer nieuws wordt verwacht……

 

Opnieuw Go-cart race in Halle  

Halle- Op 4 augustus organiseert cafébaas/organisator Bruno Vandierendonck opnieuw een gocartrace door het Halse centrum. Het is van 2014 geleden dat dit populaire evenement nog plaatsvond in Halle. Door de werken in het Halse centrum was het onmogelijk om dergelijke gocartrace veilig te laten plaatsvinden. Bruno staat in Halle bekend als de cafébaas van de Vaantjesboer en samen met de Halse carnaval vereniging ‘De Vrie Kadeikes’ staan garant voor een nieuwe start van deze populaire gocartrace.  Op 4 augustus wordt er een parcours afgebakend, en zullen 16 teams tegen elkaar strijden in een tijd van 4 uur, tijdens de eerste ronde mag geen enkele deelnemer voorbij de safetygokart, en daarna is er een vliegende start. Elk team moet minstens met 8 personen zijn, die in goede sportieve conditie zijn.De gocarts zal Bruno zelf gaan ophalen in Middelkerke met een vrachtwagen, elk team heeft één uur voor de start de tijd om hun gocart te pimpen naar hun keuze, dit geeft een extra fleur aan de wedstrijd. De Halse binnenstad zal op 4 augustus van 14u00 tot 18u00 volledig afgesloten zijn, alle buurtbewoners zullen tijdig verwittigd worden langs verschillende kanalen. Het stadsbestuur keurde inmiddels het parcours goed, en zal plaats vinden in zoveel mogelijk verkeersvrije zone. Carnavalsgroep De Vrie Kadeikes zullen mee zorgen voor een veilig verloop van deze populaire gokartrace. Hun leden zullen langs het parcours staan als seingever, en het uitbaten van de standjes met eet en drankgelegenheid voor de duizenden supporter. Teams die graag willen meerijden, kunnen nog inschrijven in het Café De Vaantjesboer te Halle.

 

 

 

Stroppenconcerten ogen veel belovend

Halle- Deze zomer wordt het weer 1 groot feest op de Stroppenweide voor de 6de editie van de Stroppenconcerten georganiseerd door vzw Halle Events!!! Toffe groepen, gezellige avonden met een frisse pint en een zeer gevarieerd programma met vele artiesten uit de streek of de ingrediënten van voorgaande jaren. De volledige affiche werd bekend gemaakt op de locatie waar het de twee zomermaanden (juli – augustus) weer enorm druk zal zijn door de opkomst van de muziekliefhebber, sommige al van de allereerste editie. Optredens op de Stroppenconcerten: 1 juli: Lobstar, 8 juli: Soul Vision, 15 juli: Coco Junior & The All Stars, 22 juli: Centerfold, 29 juli: De Manager (voorprogramma) van ABBA4U, 5 augustus: Magnet, 12 augustus: The Milkmen, 19 augustus: Dansstudio DEC (voorprogramma) Mama’s Jasje.  Het volledige programma staat op www.stroppenconcerten.be

 

 

Hallenaar vertegenwoordigt Finland in Barcadi Legacy

Halle- Mathias Rossie uit Halle, die sedert enkele jaren leeft in Helsinki (Finland) en er werkt als barmanager in restaurant FRIDAS is met zijn cocktail creatie RUBI tijdens de wedstrijd voor de selectie van de Noord-Europese kandidaten door de jury als finalist voor Finland uitgeroepen. In Stockholm (Zweden) had op maandag 20 maart jongstleden de Noord-Europese finale plaats voor het verkiezen van de BACARDI Legacy wedstrijd 2019 voor 's werelds beste cocktail op basis van BACARDI RUM. Mathias Rossie had zich tijdens de nationale selectie in Finland reeds weten te plaatsen bij de drie Finse kandidaten (uit acht deelnemers). Met zijn voorstelling van zijn RUBI cocktail werd hij in Stockholm uiteindelijk de finalist voor Finland en zal hij in die hoedanigheid deelnemen aan de wereld-finale in Amsterdam in mei eerstkomend. De BACARDI Legacy wordt algemeen aanzien als een van de meest prestigieuze erkenningen in het milieu van de cocktailbars en barmanagers. De wedstrijd bestaat erin als deelnemer een cocktail te creëren waarbij rum van BACARDI het hoofdbestanddeel is, maar het vooral gaat om de bijzondere eigenschap van de eigen creatie. Bij de presentatie tijdens de wedstrijd is het ook belangrijk de drank met kennis van zaken aan te prijzen.

 

 

DROGENBOS

Het BUURT-abonnement blijkt en blijft succesformule

Het BUURT-abonnement groeide de voorbije jaren uit tot succesvolle formule voor cultuurliefhebbers uit Beersel, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en omstreken. En dus slaan cultuurcentrum de Meent en de gemeenschapscentra de Boesdaalhoeve en de Moelie-Muse opnieuw de handen in mekaar, met als resultaat een avontuurlijk en verrassend cultuurseizoen 2019-2020. Het gezamenlijk BUURT-abonnement bundelt 88 voorstellingen in één van de centra in de buurt. Concerten, humor, theater, dans, cabaret, jazz, ballet, muziek, familievoorstellingen en lezingen krijgen allemaal hun plek. Het nieuwe programma staat reeds online en waarschijnlijk ontving u recent ook de BUURT-brochure in de bus. Het BUURT-abonnement zorgt niet enkel voor een sterk en afgestemd cultureel aanbod, maar heeft ook financiële voordelen. Word je BUURT-abonnee, dan kies je minstens 3 of 4voorstellingen uit het ruime aanbod van de deelnemende centra en krijg je een korting tot 5%. In dit geval heb je gekozen voor een mini-abonnement. Kies je 5 tot 9 voorstellingen, dan bezit je een midi-abonnement en krijg je een korting tot 15%. Wie maar moeilijk kan kiezen en al gauw 10 of meer voorstellingen aankruist, wordt maxi-abonnee en heeft recht op een korting tot 25%. Jongeren betalen voor de meeste voorstellingen slechts € 10. De abonnementenverkoop voor het komende cultuurseizoen startte al op zaterdag 8 juni. Je bestelt en betaalt je abonnement makkelijk online via www.demeent.be, www.deboesdaalhoeve.be of www.demoelie.be. Hoe je dat precies doet, staat uitgelegd bij de praktische info / ticketinfo. Je kon tot 13.00u ook aan de balie van CC de Meent, GC de Boesdaalhoeve of GC de Moelie terecht. Er kwam en heel wat belangstellenden opdagen “om zeker te zijn” van hun BUUERT-abonnement. Wie kiest voor een BUURT-abonnement is verzekerd van de goedkoopste en beste plaatsen voor geweldige avonden met o.a. Axelle Red, Mortier, Theater Froefroe, Scala, Wim Vandekeybus & Ultima Vez, Zap Mama, Stef Bos, Kaatje, Chris Lomme, Kamargurka & Herr Seele, Guy Swinnen & the ladies, Circus Ronaldo, Lisa del Bo, Compagnie Cecilia, Novastar, William Boeva, Tom Vanstiphout & Nina Babeth, Vlaams Muziek Theater, Steven Van Herreweghe, Raymond van ’t Groenewoud, Piet Kusters, Bart Kaëll & Luc Appermont, Veerle Malschaert en nog veel meer. Losse tickets voor 1 of 2 voorstellingen koop je vanaf zaterdag 8 juni 2019 om 11.00u, zowel online als aan de balie. .

 

 

 

REGIONAAL

Bruegel vertekend in bibliotheken Pajottenland & Zennevallei

In het kader van het Bruegeljaar organiseert regiobibliotheek Pajottenland & Zennevallei de komende maanden workshops voor kinderen rond het werk van deze legendarische kunstenaar. Vier illustratoren maken de kinderen wegwijs in de wondere wereld van Bruegel en stimuleren hen om zelf creatief aan de slag te gaan. Carll Cneut laat zich inspireren door de karakterkoppen in Bruegels schilderijen en maakt samen met de kinderen portretten en maskers. Sassafras De Bruyn duikt in de beroemde kinderspelen en geeft er een hedendaagse draai aan. Delphine Frantzen trekt samen met de kinderen naar buiten en leert hen bruegeliaanse droomlandschappen tekenen. Mieke Evenepoel gebruikt Bruegels schilderijen als vertrekpunt voor een workshop waarin de kinderen zullen experimenteren met verschillende druktechnieken. Alle kinderen nemen een eigen werkje mee naar huis en leveren ook een bijdrage aan de slotexpo die in het najaar in Halle wordt georganiseerd. De kinderworkshops zijn gratis en vinden plaats van mei tot oktober in de bibliotheken doorheen de regio. De minimumleeftijd van de deelnemers varieert per workshop. De workshops in de bibs vinden plaats: 23/7 Dilbeek, 7/8 Ternat, 21/9 Beersel, 25/9 Roosdaal, 28/9 Liedekerke, 28/9 Sint-Pieters-Leeuw, 5/10 Gooik, 9/10 Herne en 30/10 Affligem.. Ook (verplicht) inschrijven kan via de website. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij! Meer info: info@regiobibpaz.be .

 

Sportregio Pajottenland organiseert “Kijk! Ik fiets!” voor kinderen

Kinderen houden van spelen en vooral buiten spelen. Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten en de frisse lucht die je op jouw gezicht voelt. Dit is iets waar ieder kind naar verlangt. Je hebt niet altijd zelf de tijd om jouw kind te leren fietsen op 2 wielen. Grijp je kans, want dit is het moment. Kinderen die goed met steunwieltjes kunnen fietsen, krijgen de mogelijkheid om in groep het fietsen op 2 wielen aan te leren door onze lesgevers. Een actieve begeleiding van 1 volwassene per kind is verplicht en het fietsen gebeurt met hun eigen fiets. Steunwielen vooraf te verwijderen. Bij deelname van het kind is er een inschrijvingskost van 5 euro met drankje, koek, verzekering, brochure en fluohesje inbegrepen. TIP voor kinderen van Pepingen: betaal met je KOE-PONGS! Wil je er aan deelnemen, schrijf je dan snel in, er zijn maar 25 plaatsen beschikbaar per datum. Inschrijven kan door het inschrijvingsstrookje te vervolledigen en het te bezorgen aan jouw sportdienst. Waar en wanneer vinden de sessies plaats? 27 april te Herne, 11 mei te Bever, 19 mei te Gooik , 25 mei te Roosdaal, 29 mei te Affligem, 9 juni te Lennik, 14 juli te Liedekerke en 15 september te Ternat. Waar kan men zijn/haar sportdienst bereiken?

Affligem – Sporthal - Nele De Schouwer - 053/64 00 40 - sport@affligem.be

Bever – Gemeentehuis - Nancy Duyms - 054/51 70 82 - sport@bever-bievene.be

Galmaarden – Baljuwhuis - Bart De Luyck - 054/89 04 41 - sport@galmaarden.be

Gooik - Sportcentrum Koornmolen - Walter Tielemans - 054/32 89 79 - sport@gooik.be

Herne – Gemeentehuis - Franciska Dekens - 02/397 11 64 - sport@herne.be

Liedekerke – Vrijetijdshuis - Pieterjan Van Steendam - 053/64 55 93 - sport@liedekerke.be

Lennik – Bibliotheek (1ste verdiep) - Koen De Loy-Vermeulen - 02/531 02 38 - sport@lennik.be

Pepingen – Gemeentehuis - Maya Van Holder - 02/383 14 38 - sport@pepingen.be

Roosdaal - Gemeentehuis – Evelien Vanderschueren - 054/89 13 52 - sport@roosdaal.be

Ternat - Sportcentrum Ternat- Jan Moortgat – 02/582 05 01 sport@ternat.be

Derde editie hyacintenfestival komt er aan

Binnenkort kleurt het Hallerbos opnieuw volledig paars en zal ongetwijfeld duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland aantrekken. Om die toevloed in goede banen te leiden slaan de stad Halle en de Vlaamse overheid opnieuw de handen in elkaar. Zo zorgt De Lijn voor gratis bussen en meer dan 40 vrijwilligers zullen de bezoekers informeren en op het (goede) pad houden. Minister van Natuur, Omgeving en Landbouw, Koen Van de Heuvel: “Zoveel mogelijk mensen van de natuur laten genieten is één van de speerpunten van mijn beleid. Natuurbeleving is ongelooflijk belangrijk, maar het mag niet ten koste van de natuur gaan. Daarom ben ik zo enthousiast over het hyacintenfestival: het heeft als doel mensen in de natuur te brengen, maar doet dat op een respectvolle en duurzame manier.” Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Het Hallerbos lokt tijdens de hyacintenbloei tienduizenden bezoekers. We investeren 25.000 euro in pendelbussen om elke bezoeker op een vlotte en comfortabele manier tot in het hart van het paarse bloementapijt te brengen.” En wat ook belangrijk is, de stad Halle wordt hyacinten- en shoppingstad. “Een betoverend bos en een historische stad met tal van bezienswaardigheden (o.a. de Basiliek), leuke winkels en aangename horecazaken worden, dankzij de Lijn tijdens het hyacintenfestival op een vlotte manier met elkaar verbonden” aldus burgemeester Snoeck.

Het Bruegeljaar werd gelanceerd

Het Bruegeljaar werd gelanceerd in onze regio, het Pajottenland en de Zennevallei. Het Bruegeljaar is het resultaat van een intense samenwerking tussen Agentschap Natuur en Bos, Gemeente Dilbeek, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, het Kasteel van Gaasbeek, Pajottenland+, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Toerisme Pajottenland & Zennevallei en Toerisme Vlaams-Brabant. De Bruegelpartners, maar intussen ook vele andere organisaties, werkten tal van Bruegelactiviteiten uit. Het aanbod is ongelooflijk divers: theaterstukken, kunsttentoonstellingen, fietstochten, muziekvoorstellingen, scootertochten, wandelingen, bloemenpracht, lezingen en nog vele andere activiteiten kleuren het Bruegeljaar. Je ziet het: er is voor elk wat wils en het aanbod groeit nog steeds. De verschillende activiteiten zijn ondergebracht in het 4-talige Bruegel programmaboekje. Voorlopig te verkrijgen in het toerismekantoor te Halle en te Galmaarden, maar weldra in de hele regio en daarbuiten. De digitale fans kunnen terecht op www.bruegel2019.be of op de facebookpagina ‘Bruegel 2019’ (https://www.facebook.com/bruegel2019/) voor meer info. En wie graag eens een blik achter de schermen werpt, kan genieten van het nieuwe Pajot Zenne magazine (https://issuu.com/erfgoedcelpz/docs/pajotmagazine_jan_2019_lr) dat volledig aan Bruegel gewijd is. Een en ander werd uit de doeken gedaan door Marleen De Kegel, schepen in Sint-Pieters-Leeuw en voorzitter Toerisme Pajottenland & Zennevallei, die een beeld schepte over het ontstaan van het Bruegelproject en de samenwerkingsverbanden, maar vooral ook uitlegde waarom wij hier in onze regio redenen te over hebben om te vieren. Nog enkele weetjes….. De herder van Regionaal Landschap zal ons komen verrassen tijdens tal van Bruegelactiviteiten. De Erfgoedcel werkt samen met verschillende topillustratoren waaronder Sassafras De Bruyn, bekend omwille van haar rubriek in Iedereen Beroemd op Eén. Toerisme Pajottenland & Zennevallei heeft een samenwerking met de stad Peer, omdat ook zij Bruegelactiviteiten aanbieden. Er is een mooie synergie Bruegel was daar bij het begin van zijn leven en bij ons op het einde van zijn leven. Pajottenland+ werkt samen met enkele streekproducenten om een Bruegeliaanse maaltijd te kunnen aanbieden aan bezoekers tijdens het Bruegels FietsFeest. De gemeente Dilbeek zal een paar kunstwerken van de Blik van Bruegel behouden, ook na de afloop van het project. Het Kasteel van Gaasbeek gaat ‘groots’, er werden al meer dan 100 werken verzameld voor de tentoonstelling Feast of Fools. Agentschap Natuur en Bos zal ook de museumtuin van Gaasbeek in de kijker zetten tijdens het Bruegeljaar, waarbij tuinactiviteiten van vroeger en nu vergeleken worden. De nieuwe editie van Pajot Zenne magazine bevat een overzichtskaart van de vele activiteiten in onze regio. Bij Floralia Brussels zouden al meer dan 200 groepsbezoeken geboekt zijn, waaronder een 70-tal bezoeken door groepen Japanners. De kunstwandeling van Collectief Pep-In-Gen start aan de Bree-eikhoeve, één van de oudste vierkantshoeves van het Pajottenland, die er al stond ten tijde van Bruegel. De verschillende kubussen in Herne zijn vernoemd naar de schilderijen van Bruegel … en nog vele andere!

12de editie Toer de Geuze, het kort af

De 12de editie van Toer de Geuze -gespreid over twee dagen-, mag de openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei genoemd worden. Hij zal plaats vinden op zaterdag 4 mei van 11u tot 19u en op zondag 5 mei van 10u tot 17u. De volgende brouwerijen en stekerijen zullen hun deuren openen op zaterdag: Boon, De Troch, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en bezoekerscentrum De Lambiek. Opgelet: De Cam, Hanssens en Mort Subite zijn niet open op zaterdag. Zijn open op zondag: Boon, De Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans en bezpekerscentrum De Lambiek. Tijdens de Toer de Geuze-dagen moet je niet betalen om de deelnemende brouwerijen, stekerijen en het bezoekerscentrum De Lambiek te bezoeken. De toegangs is overal gratis. Men moet ook niet reserveren om een brouwerij of stekerij te bezoeken. Je kan deze Toer de Geuze met eigen vervoer doen(auto, fiets, te voet, ….) of met de HORAL-bussen. Een plaats hiervoor reserveren kan niet meer, ze zijn allemaal volzet. Zowel op zaterdag als zondag rijden de bussen 10 routes met meerdere vertrekplaatsen. Het is quasi niet mogelijk om alle locaties op één dag te bezoeken. De ervaring leert dat 4 à 5 locaties op één dag al een mooie prestatie is om ten volle te kunnen genieten van de uitleg en de bedrijfsbezoeken. Er wordt dan ook aangeraden om er een mooi weekend van te maken in het Pajottenland en de Zennevallei. Voor wie de Toer de Geuze nog niet zou kennen; er zijn niet alleen de bezoeken en rondleidingen in de deelnemende brouwerijen en stekerijen, men kan uiteraard kennis maken met de bieren die al in omloop waren en heel wat nieuwe in aanbod. Een en ander gaat ook gepaard met meerdere neven-activiteiten. Zo kan je zelf je geuze steken bij Lindemans, met de huifkar op zaterdag(Oud-Beersel) en zondag(Hanssens) bezoeken, Bierhuis Oud Beersel opent gedeeltelijk zijn deuren en voor het eerst kan men er ook een bezoekje brengen aan de Kriekerij, in Lembeek kan men voor het eerst deelnamen aan de Geuze Boon Jogging(zaterdag 4 mei van 11u30 tot 13u), enz…… Als je het ons vraagt? Deelnemen aan de Toer de Geuze? ….. Meer dan de moeite waard!

 

 

SINT-GENESIUS-RODE

Creatieve opleidingen voor volwassenen volop uit de startblokken

GLTT-CVO is sinds vele jaren een vaste waarde in het volwassenenonderwijs in de regio.Na de geslaagde inzet op tweedekansonderwijs dat jongeren vanaf 18 jaar de gelegenheid biedt een beroepsopleiding te volgen en een diploma secundair onderwijs te behalen, breidt het centrum zijn opleidingsaanbod voor volwassenen vanaf 2019 gevoelig verder uit.  GLTT-CVO neemt vanaf september 2019 tal van opleidingen over van het vroegere CVO VIVA SVV Brabant in het kader van de schaalvergroting binnen het volwassenenonderwijs. Het centrum maakt daarenboven van de gelegenheid gebruik om een aantal  van deze creatieve opleidingen ook in haar hoofdvestigingsplaats Sint-Genesius-Rode in te richten om ook daar het aanbod verder uit te breiden. Concreet betekent dit dat GLTT-CVO vanaf september 2019 naast taalopleidingen, ICT-opleidingen, digitale fotografie en tweedekansonderwijs in de regio Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Sint-Genesius-Rode ook creatieve opleidingen zoals naaien, breien, fantasiejuwelen ontwerpen én koken zal aanbieden.Het centrum speelt met deze creatieve opleidingen duidelijk in op de maatschappelijke behoefte en de verzuchtingen van inwoners in de regio. Naar aanleiding van enkele bevragingen gaven heel wat inwoners en GLTT-cursisten te kennen dat er een tekort was aan creatieve opleidingen die bovendien leiden tot erkende certificaten. Het is ook de bedoeling van GLTT-CVO om in een volgende fase aan de ingerichte creatieve opleidingen ‘Nederlands voor anderstaligen’ te koppelen. Op deze wijze bevordert het centrum de talenkennis van nieuwe inwoners met het oog op integratie in hun woonomgeving. Dit toekomstperspectief werd door cursisten van het centrum en inwoners van de regio reeds op gejuich onthaald. Voor meer informatie over het cursusaanbod én voor inschrijvingen vanaf 11 juni kan u terecht op www.gltt.be.

 

 

 

 

SINT-PIETERS-LEEUW

Gemeente pakt sluikstorten aan met verborgen camera’s

Sint-Pieters-Leeuw- Sluikstorters zijn gewaarschuwd. Sinds kort maakt het bestuur van Sint-Pieters-Leeuw gebruik van verdekt opgestelde camera’s om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. De camera’s zijn sedert twee weken in werking. Er zijn reeds 11 personen betrapt op sluikstorten. Zij krijgen allen een PV wegens overtreding van het GAS-reglement. De GAS-boete kan oplopen tot 350 euro per vastgestelde inbreuk. Burgemeester Luc Deconinck: “Sluikstorten en zwerfvuil zijn zeer storend in het straatbeeld. Op sommige plaatsen is het een echte plaag. De inspanningen die door de gemeentediensten en veel burgers gedaan worden om de straten rein te houden, worden telkens weer teniet gedaan door een beperkt aantal hardnekkige sluikstorters. Tot twee weken terug was het praktisch onmogelijk om hen te betrappen. Met deze onzichtbaar opgestelde camera’s komt daar nu dus een einde aan. Sint-Pieters-Leeuw is de eerste gemeente in de regio die dergelijke camera’s gebruikt.” Borden aan de grens van de gemeente geven aan dat er overal in de gemeente camera’s kunnen staan. De gemeente- en politiediensten bepalen samen waar de camera’s opgesteld worden. Uiteraard wordt gefocust op een aantal plaatsen die sluikstortgevoelig zijn, zogenaamde hotspots. Niet alleen rond glasbollen of vuilnisbakjes, maar ook andere sluikstortgevoelige plaatsen komen in aanmerking. “Met de  camerabeelden kunnen de  sluikstorters op een onbetwistbare wijze geïdentificeerd worden. Hiervoor is er een nauwe samenwerking tussen de gemeentediensten en de lokale politie Zennevallei” aldus burgemeester Luc Deconinck. De GAS-vaststellers of politieambteraren stellen bij identificatie een GAS-PV op. Het is vervolgens de sanctionerend ambtenaar die oordeelt over een gepaste sanctie. Een GAS-boete kan oplopen tot 350 euro, ook zal de overtreder de opruimkosten moeten betalen.

 

 

Joka organiseeert ook kampen in Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw- Joka organiseert tijdens de zomermaanden kampen voor jongeren in woonzorgcentra, voorzieningen voor personen met een beperking en psychiatrie. Zo ook in Sint-Pieters-Leeuw en het Woonzorgcentrum Sint-Antonius. Maakt vrijwilligerswerk jou enthousiast? Leer je graag nieuwe mensen kennen? Zet je je graag in voor anderen? Schrijf je dan nu in voor het Joka-kamp  van 14 tot en met 19 juli in WZC Sint-Antonius Je leeft samen met de bewoners en de andere vrijwilligers. Je animeert, geeft extra aandacht, bedenkt leuke spelletjes en verwent de bewoners met zang, een uitstap, een beautysalon, lekker eten … Zo zorg je voor een vakantie om nooit te vergeten, voor de bewoners én voor jezelf. Het kamp is bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar en loopt van 14 tot en met 19 juli. Info en inschrijven kan via www.jokaweb.be

 

Geen Rozendagen meer, wel Rozenfestival

Sint-Pieters-Leeuw- Voor wie de rozentuin nog niet bezocht, zij of hij heeft dan al veel gemist in zijn of haar leven. Immers, de rozentuin van Sint-Pieters-Leeuw, in het Colomapark, geniet internationale faam met meer dan 3.000 verschillende rozenvariëteiten. Ook de Rozendagen lokten veel bezoekers. Maar dit jaar stappen het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw af van de klassieke Rozendagen in de Rozentuin tijdens het laatste weekend van juni. In de plaats komt er een jaarlijks rozenfestival. Verschillende weekends op rij zullen allerlei activiteiten te beleven zijn in en rond de Rozentuin van Coloma. Zo komt er onder meer op zondag 23 juni een rozenmarkt van 14 tot 18 uur. Naast verkoopstands kan men er ook terecht voor demonstraties en workshops rond het kweken, verzorgen en verwerken van rozen. Op 30 juni staat er een picknick op het programma.

 

 

Bruegels FietsFeest wordt uiteraard fietsen, maar ook proeven en genieten

Sint-Pieters-Leeuw l- Op zondag 23 juni springt iedereen opnieuw op de fiets voor het Bruegels Fietsfeest. Vijf fietsroutes van 15 tot 53 kilometer leiden de recreatieve en meer geoefende fietsers door negen gemeenten van het glooiende Pajottenland en de Zennevallei. Uiteraard worden er bij de fietsroutes ook haltes voorzien en dit bij een kleine twintig ambassadeurs van het Pajottenland, zowel producenten als horecazaken. Maar ook met linken naar…. Bruegel, lambiekbier en Brabantse trekpaarden. En er komt een onvergetelijk bruegelfeest bij brouwerij Lindemans in Vlezenbeek. Het Bruegels FietsFeest is niet alleen voorbehouden voor wielertoeristen, maar is een uitstapje voor het hele gezin. Er zijn verschillende vertrekplaatsen. De groene hoofdlus van 32 km met elf stopplaatsen vertrekt bij brouwerij Lindemans of bij fruitbedrijf Billens-Van Laer in Gooik. De roze lus van 37 km met vijf haltes start alleen bij Lindemans. De blauwe lus van 43 km met zeven stops, vertrekt aan het Kasteel van Beersel. Geoefende fietsers kunnen kiezen voor de XL-lus, de combinatie van groen en roze. Ze rijden 53 km en hebben 14 haltes onderweg. Gezinnen kunnen kiezen voor de 15 km met vertrek bij Lindemans en met vier haltes. Starten kan tussen 9 en 14 uur stipt. Nieuw dit jaar is de wandeling van de Streekgidsen Pajottenland en Zennevallei van 4 km, naar de bruegelmolen in Sint-Gertrudis-Pede. Vertrek om 14u bij Lindemans. Volwassenen betalen 3 euro, kinderen stappen gratis mee. Een andere nieuwigheid dit jaar: behalve fietsers en wandelaars komen vanaf het middaguur ook de genieters van bruegelkost aan hun trekken op het bruegelfeest. Smulkaarten met gerechten uit Bruegels tijd kan je op voorhand aanschaffen via www.bruegelsfietsfeest.be . Zowel fietsers, wandelaars als alle andere geïnteresseerden kunnen komen smullen. Ook de dag zelf kan je komen eten zonder vooraf in te schrijven. Op de middag start ook de streekproductenmaarkt, om 14u30 en 16u treedt Arjaun op en brouwerij Lindemans serveert behalve de klassiekers geuze, lambiek en kriek ook een “speciaal zomerbiertje”. Inschrijven voor het Bruegels FietsFeest kan via www.bruegelfietsfeest.be . Volwassenen betalen 6 euro, kinderen 4 euro en groepen vanaf 10 fietsers eveneens 4 euro per deelnemer, telkens aangevuld met een kleine administratieve bijdrage. De dag zelf betaal je als volwassene 10 euro, kinderen 4 euro. Het Bruegels FietsFeest is een organisatie van Pajottenland+ en Toerisme Pajottenland & Zennevallei, in samenwerking met Brouwerij Lindemans en Evenementenbureau Veaudeville.

 

 

 

PEPINGEN

Feestend BEERT verdeelt de winst van vorig jaar

Tien verenigingen kwamen langs de kassa voor een cheque. Iedere vereniging die meewerkt aan Feestend Beert,: krijgt een bedrag dat volgens een coëfficiënt berekend werd. In totaal werd 8566 euro verdeeld onder de volgende verenigingen: Chiro Karreveld (1861), Beert City (1097), Okra Beert (900), Ziekenzorg (887), Gezinsbond (1265), Toneel Cantimpré (500), Bareelgangers (200), Reinaertvrienden (506), Leste Kannekes (1050) en Jungle Boys (300)    . Feestend Beert 2019 heeft plaats op 23, 24, 25 en 26 augustus in de’ tent nabij de kerk van Beert. Het volledige programma vind je op www.feestendbeert.be

 

 

Bijkomende muzikanten voor Pepingen Pipe Band gezocht

Pepingen- De Pepingen Pipe Band, een doedelzak- en snaredrum-groep, die zowat tien jaar geleden werd opgericht door enkele enthousiastelingen- gebeten door de Schotse doedelzakmuziek- , is niet meer weg te denken in het Pajottenland , de Zennevallei en ook verder over de grenzen. Zij worden gevraagd voor optredens op allerhande evenementen zoals stoeten, kermissen en andere feesten. Inmiddels telt de Pepingen Pipe Band een twintigtal muzikanten. Om hun bestaan te verzekeren gaan ze nu op zoek naar bijkomende muzikanten, zowel beginnende als ervaren muzikanten, doedelzakspelers en drummers. Muzikale voorkennis is niet vereist. De muziekband wil ook starten met een jeugdwerking, daarom zijn jongeren vanaf 10 jaar welkom. Voor hen bestaat er een zeer hedendaags repertoire. Voor meer info: voorzitter Bjorn Merens 0486/865159, info@pepingenpipeband.be en www.pepingenpipeband.be .

 


LENNIK

Jeugdige judoka’s Lennik presteerden sterk

Lennik- De jeugd van Judoclub Lennik gooide opnieuw hoge ogen op verschillende tornooien. Sofie Van De Putte trad op zaterdag 11/05/2019 aan bij de U18 op het ‘Beker der Kempen’-tornooi in Herentals. Terwijl ze dit jaar de overstap maakte van U15 naar U18 toont Sofie meteen waarom ze Belgisch kampioene was in die categorie. In een poule met 5 veegt Sofie (zwarte gordel, 1e dan) zowat de mat aan met al haar opponenten. Vier maal overtuigend winst met ippon zorgt voor een logische tornooiwinst. Eerder op de dag haalde Amy Renders er een mooie derde plaats bij de U15. Wim Snauwaert, die sinds kort terug op de tatami staat, behaalde er een vijfde plaats bij de U21 heren. De jongste judoka’s, de U9, proefden voor het allereerst van wedstrijdjudo. Met 12 enthousiaste kinderen trok Judoclub Lennik op zaterdag 11/05/2019 naar Kapelle-op-den-Bos voor de Calandro Cup. Dit tornooi maakt deel uit van de Jeugdtrofee Vlaams-Brabant. Hoofdtrainer Jan Van Holder (5e dan): “De doelstelling was in de eerste plaats kennismaken met de wedstrijdregels en arbitrage. Want naast het sportieve gelden er ook gedragsregels en formaliteiten op zo’n tornooi”. De kleinste judoka’s uit Lennik deden het evenwel bijzonder goed. “Onze 12 judoka’s die aantraden in het U9-tornooi haalden zowaar de meeste overwinningen van alle deelnemende clubs, en wonnen de tornooibeker”, aldus een fiere Van Holder. Zondag 12/05 was het dan de beurt aan de pupillen U11.  Lennik nam ditmaal met een kleine ploeg van 4 judoka’s deel. Trainer Renaud Henssens (1e dan) was evenwel onder de indruk van z’n pupillen: “Ik heb combinatiejudo gezien bij alle vier, aanvallen met rechts en links en echt mooie worpen. Binnen deze leeftijdscategorie zie je dat niet zoveel. Het niveau van onze ploeg was echt hoogstaand”. De pupillen wonnen zomaar even 9 van hun 11 kampen. Zowel Pepijn Van Houdenhove als Noah Henssens wonnen al hun kampen op voortreffelijke wijze met ippon en werden dan ook eerste in hun wedstrijdpoules. Enrique Wijns bij de jongens en Saja Azzabi bij de meisjes werden heel knap tweede na 2 van de 3 gewonnen kampen.

 

 

HERNE

Bruegel op je bord.

Herne- In dit bijzonder bruegeljaar pakken de erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei, het gemeentebestuur, de cultuurraad en de KVLV-afdeling van Herne op donderdag 6 juni om 19u30 in het gemeenschapscentrum van het Dominicanessenklooster uit met een smaakvolle en verrassende culinaire lezing met als thema 'Bruegel op je bord'. Ook illustrator Carll Cneut schuift mee aan tafel. Daarbij tekent hij live zijn indrukken over hoe wij Bruegels eten proeven op reproducties van werken van de vermaarde kunstenaar. Rijstpap, pensen en lambiekbier, velen denken dat dit was wat de pot schafte in Bruegels tijd. Maar is dat idee van wat er in Bruegels tijd gegeten werd wel correct? Voedselhistoricus Jakob Snellings neemt de aanwezigen tijdens die culinaire lezing mee naar de keuken van Bruegel. Meer nog, dankzij hapjes van toen kunnen zij even wegdromen naar het leven van de 16e eeuw. “Als we aan een Bruegeliaans banket denken stellen wij ons vooral rijkelijke buffetten voor. Bruegel en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar is ons idee wat er in de 16de eeuw gegeten werd wel correct? 400 jaar geleden aten wij in elk geval andere dingen dan vandaag maar de basis van onze Vlaamse keuken werd toen al gelegd. Bovendien aten wij toen ook al internationaler dan je zou denken. Ging Pieter Bruegel immers zelf niet de mosterd halen in Italië?”, duidt Karen Van Buggenhout van Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei het opzet van de lezing. Carll Cneut is vooral bekend als illustrator van kinderboeken en als dusdanig een veelvuldig winnaar van gerenommeerde prijzen. Hij laat zich voor zijn tekeningen tijdens de lezing inspireren door hoe wij Bruegels eten proeven. Benieuwd wat dat allemaal geeft? Een bezoek aan zijn unieke tentoonstelling tussen 19 oktober en 17 november in Halle schept de mogelijkheid het resultaat ervan te ontdekken.